Hoppa till innehållet

Robotrådgivaren Opti fyller på kassan – ska lansera nytt portföljverktyg

Fintechbolaget Opti fyller på kassan med 20 färska miljoner från finansmannen Staffan Persson och familjen Wilkne. Nu ska bolaget trycka på tillväxtgasen och lansera sin nya portföljtjänst. 

Ann Grevelius, styrelseordförande för Opti, och Jonas Hombert, vd för Opti.
Ann Grevelius, styrelseordförande för Opti, och Jonas Hombert, vd för Opti.

Robotrådgivaren Opti (NTL) grundades 2014 av bland annat Jonas Hombert, som tidigare låg bakom Jaycut, och finansprofilen Ann Grevelius. Opti erbjuder en jämförelsetjänst för fonder som lanserades brett i maj 2017. 

Verktyget låter fondspararna jämföra olika fonder utifrån parametrar som avgift och hur de presterat jämfört med liknande fonder. Sedan lanseringen har appen laddats ned drygt 10 000 gånger. 

Läs mer: Hennes robot ska rädda sparare från dåliga fonder

Bolaget har tidigare varit självfinansierat av grundarna, men nu tar bolaget in omkring 20 miljoner kronor från finansmannen Staffan Persson och familjen Wilkne, som var med och grundade WM-data som såldes till Logica CMG 2006. Staffan Perssons aktieportfölj är enligt ägartjänsten Holdings värd 1 miljard kronor.

"Vi har tagit oss över de regulatoriska barriärerna, börjat se att tjänsten verkligen funkar och tar nu in kapital för att både accelerera utvecklingen av tjänsten och satsa på marknadsföring", säger Jonas Hombert, vd för Opti. 

Opti var den första robotrådgivaren som fick grönt ljus av Finansinspektionen i april 2016. 

Varför tar ni in kapital från just dessa investerare?

”Vi sträckte ut en hand till dem och märkte att de förstår vår verksamhet både från det finansiella hållet och från IT-sidan. Ännu viktigare var att, då vi är en oberoende rådgivare med hundra procent av våra intäkter från privatpersoner, få in ägare som inte påverkar det oberoendet", säger Jonas Hombert. 

”Den tredje delen är långsiktighet. Jag kan se mig vara vd för det här bolaget om 20 år och då blir det viktigt att ha ägare som är intresserade av att vara med på en lång resa", fortsätter han. 

Läs mer: Robotrådgivaren Opti når ny milstolpe

Utöver jämförelsetjänsten kommer Opti i dagarna även lansera en portföljtjänst som låter användarna sätta ihop sin egen fondportfölj utifrån varje kunds riskprofil. 

”Tjänsten har reden ett gäng användare och ganska mycket kapital. Vi ser bra tillväxt trots att vi inte har lanserat den ännu, men i praktiken har vi tagit in kunder sedan i våras", säger Jonas Hombert. 

Jonas Hombert poängterar att Optis robotportfölj inte kommer vara den billigaste på marknaden då bolaget inte enbart fokuserar på pris. 

”Vi ser att vi kan bygga betydligt bättre portföljer om vi tar en något högre avgift. Det är till exempel väldigt svårt att köpa fonder med fokus på globala småbolag eller råvaror billigt. De absolut billigaste råvarufonderna utav hög kvalitet kostar fortfarande mer än de billigaste globala aktiefonderna. Så vi kommer ha ett konkurrenskraftigt pris, men inte vara billigast”, säger Jonas Hombert. 

Enligt dokument från Bolagsverket som Di Digital tagit del av värderas Opti till drygt 100 Mkr i rundan. Grundarnas direkta investeringar i bolaget före finansieringsrundan uppgår till omkring 3 Mkr.

Innehåll från ExobeAnnons

Se Copilot som din andrepilot – inte autopilot.

Tommy Clarke på scenen på Microsoft Ignite, Stockholm 15 mars.
Tommy Clarke på scenen på Microsoft Ignite, Stockholm 15 mars.Foto: Christoffer Backman

15 mars samlades ett tusental nyfikna besökare på Grand Hôtel i Stockholm för att ta del av rapporter, nyheter och seminarier kring Microsofts tjänster och produkter. Föga oväntat kretsade det mesta runt det senaste halvårets stora snackis; Copilot for Microsoft 365.

Microsoft Ignite är ett årligen återkommande event som samlar teknikentusiaster, beslutsfattare och övriga IT-branschen för att dela kunskap kring AI, molntjänster och andra aktuella områden. I mars stod alltså Stockholm som värdstad för konferensen. En av de som tog plats på scenen är Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert på Exobe som är en av Microsofts partners på den svenska marknaden.

– Det finns fortfarande en väldigt stor nyfikenhet kring Copilot. Många har testat, men kanske inte sett sambandet mellan Copilot och övriga Microsoft-produkter. Och då får man inte heller de resultat som förväntas. Man får inte se Copilot som en enskild del, utan som ett komplement som accelererar nytta och produktivitet inom hela Microsoftportföljen. Inte minst inom Teams där Copilot är en enorm tillgång genom noteringar, sammanställning av möten och liknande moment som annars tar mycket tid och energi.

Lägg inte över hela ansvaret.

Enligt Tommy gör många misstaget att se Copilot for Microsoft 365 som en autopilot istället för, som namnet antyder, en andrepilot. Från scenen gör han en tydlig jämförelse:

– När en flygkapten slår på sin autopilot kan hon koppla bort och göra annat. Hon behöver inte ens sitta kvar i cockpit. Men Copilot for Microsoft 365 kommer aldrig att utföra jobbet åt sin användare på samma sätt som en autopilot gör. Copilot är snarare en andrepilot som sitter jämte och håller koll. Den ser samma mätare som du, kan trycka på samma knappar som du och så vidare. Men den kan inte göra någonting som du inte kan. Så det gäller att avdramatisera hela AI-debatten och istället se Copilot som en assistent, säger Tommy inför den stora publiken.

Otydliga frågor ger otydliga svar.

Tommy betonar också vikten av att ha tålamod och lära upp sin Copilot successivt. I publiken fanns flera personer som blivit besvikna efter sina första möten med Copilot. Men precis som en mänsklig assistent kommer den inte vara fullärd från dag ett.

– I början var jag själv inte särskilt imponerad av Copilot. Jag tyckte att den gav lata svar på mina frågor och uppmaningar. Sedan förstod jag att det var jag som hade varit lat och inte orkat ge tillräckligt tydliga instruktioner. Ska man få ut maximal effekt av Copilot måste man lägga tid på att ställa frågor på rätt sätt. Mitt bästa tips är att fråga Copilot hur den själv vill att man ställer frågor. Då får man tydliga instruktioner och tips som gör samspelet bättre, avslutar Tommy Clarke inför ett fullsatt Grand Hôtel.

 

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera