Hoppa till innehållet

Aktietorgsbolag ska lansera kryptovaluta: ”Jag är väldigt skeptisk”

Trenden med så kallade intial coin offerings, ICO, har nu nått Sverige på allvar. ”Som investerare ska man vara väldigt försiktig”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Foto: Lars Schröder/TT

Kryptovalutor och tekniken bakom, blockchain, har varit glödhet det senaste året och i takt med att populariteten ökat har flera bolag hoppat på trenden. I januari lanserade till exempel det klassiska fotobolaget Kodak, som de senaste åren fört en tynande tillvaro, sin egen kryptovaluta och initial coin offering, ICO.

Läs mer: Kodak lanserar kryptovaluta – aktien rusade 119 procent 

En ICO innebär att andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor. Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Den trenden har nu även nått Sverige där Aktietorgsbolaget Orgo Tech på tisdagen skickade ut ett pressmeddelande om att bolaget etablerat kryptovalutan OrgoToken som ska kunna användas för betalning på bolagets plattform. 

Beskedet fick Orgo Tech-aktien att rusa med 46,7 procent på tisdagen. Uppgången fortsatte sedan på onsdagsmorgonen då aktien var upp som mest 39 procent innan den föll tillbaka. Strax efter lunch var aktien dock ner drygt 10 procent. 

”Jag är väldigt skeptiskt. Det känns det som att produktutvecklingen har syftet att skapa en pressrelease mer än någonting annat”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

Orgo Tech noterades på Aktietorget i början av året och i mitten av januari skickade bolaget även ut ett pressmeddelande om att de uppdaterat sitt Wordpress plugin. 

Utvecklingen kan liknas vid den kryptohajp vi såg i USA i december när bland annat dryckesbolaget Long Island Ice Tea bytte namn till Long Blockchain Corp vilket fick aktien att rusa med så mycket som 289 procent. 

Läs mer: Miljardrusning till nya kryptotrenden: ”Påminner om tulpanlökar”  

”Jag tolkar det som något liknande. Och det lyckades uppenbarligen, vilket är jättetråkigt. Som investerare så ska man vara väldigt försiktig. Blockchain kommer hjälpa företag och förändra hur de jobbar, men just nu känns det mer som ett sätt att få uppmärksamhet bland investerare mer än kunderna", säger Joakim Bornold. 

Di Digital kunde i november rapportera om att svenska Finansinspektionen gick ut och varnade för så kallade initial coin offerings, ICO, där kryptovalutor används för att finansiera företag. Enligt FI bör man bland annat vara uppmärksam på att kryptovalutorna som lanseras inte ger köparen några rättigheter och att det finns en risk för investeringsbedrägeri

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera