Annons

Aktietorgsbolag ska lansera kryptovaluta: ”Jag är väldigt skeptisk”

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: Lars Schröder/TT
Trenden med så kallade intial coin offerings, ICO, har nu nått Sverige på allvar. ”Som investerare ska man vara väldigt försiktig”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kryptovalutor och tekniken bakom, blockchain, har varit glödhet det senaste året och i takt med att populariteten ökat har flera bolag hoppat på trenden. I januari lanserade till exempel det klassiska fotobolaget Kodak, som de senaste åren fört en tynande tillvaro, sin egen kryptovaluta och initial coin offering, ICO.

Läs mer: Kodak lanserar kryptovaluta – aktien rusade 119 procent 

En ICO innebär att andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor. Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Den trenden har nu även nått Sverige där Aktietorgsbolaget Orgo Tech på tisdagen skickade ut ett pressmeddelande om att bolaget etablerat kryptovalutan OrgoToken som ska kunna användas för betalning på bolagets plattform. 

Beskedet fick Orgo Tech-aktien att rusa med 46,7 procent på tisdagen. Uppgången fortsatte sedan på onsdagsmorgonen då aktien var upp som mest 39 procent innan den föll tillbaka. Strax efter lunch var aktien dock ner drygt 10 procent. 

”Jag är väldigt skeptiskt. Det känns det som att produktutvecklingen har syftet att skapa en pressrelease mer än någonting annat”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

Orgo Tech noterades på Aktietorget i början av året och i mitten av januari skickade bolaget även ut ett pressmeddelande om att de uppdaterat sitt Wordpress plugin. 

Blockchain kommer hjälpa företag och förändra hur de jobbar, men just nu känns det mer som ett sätt att få uppmärksamhet bland investerare mer än kunderna.

Utvecklingen kan liknas vid den kryptohajp vi såg i USA i december när bland annat dryckesbolaget Long Island Ice Tea bytte namn till Long Blockchain Corp vilket fick aktien att rusa med så mycket som 289 procent. 

Läs mer: Miljardrusning till nya kryptotrenden: ”Påminner om tulpanlökar”  

”Jag tolkar det som något liknande. Och det lyckades uppenbarligen, vilket är jättetråkigt. Som investerare så ska man vara väldigt försiktig. Blockchain kommer hjälpa företag och förändra hur de jobbar, men just nu känns det mer som ett sätt att få uppmärksamhet bland investerare mer än kunderna", säger Joakim Bornold. 

Di Digital kunde i november rapportera om att svenska Finansinspektionen gick ut och varnade för så kallade initial coin offerings, ICO, där kryptovalutor används för att finansiera företag. Enligt FI bör man bland annat vara uppmärksam på att kryptovalutorna som lanseras inte ger köparen några rättigheter och att det finns en risk för investeringsbedrägeri

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies