Annons

Alex Schulman leder Spotify-bolagets nya poddskola

Alex Schulman (bilden är ett montage) från ”Alex & Sigges podcast” ska vara lärare på Spotifyägda Soundtraps poddskola.
Alex Schulman (bilden är ett montage) från ”Alex & Sigges podcast” ska vara lärare på Spotifyägda Soundtraps poddskola. Foto: Henrik Montgomery
Musikverktyget Soundtrap köptes upp av Spotify för en halv miljard för två år sedan. Som ett led i Spotifys poddoffensiv lanserar de ett nytt podcast-verktyg och startar samtidigt en skola med Alex Schulman som lärare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den molnbaserade musiktjänsten Soundtrap låter användare skapa musik på webben och fungerar ungefär som en portabel musikstudio. Soundtraps verktyg används bland annat i amerikanska skolor och har integrerats i Googles Chromebook-datorer. Bolaget som startades 2013 hann ta in omkring 71 Mkr i riskkapital innan streamingjätten Spotify satte klorna i bolaget. Hösten 2017 köpte de upp startupbolaget, i en affär som enligt Di Digitals källor ska ha kostat Spotify runt en halv miljard kronor. 

Läs mer: Spotify betalade halv miljard för Soundtrap

”Det som vi drevs av när vi startade Soundtrap var att de flesta musikskaparverktyg som finns är extremt komplexa. Du måste nästan vara en ingenjör för att klara av dem, det såg ut som att gå in i cockpit på ett plan. Gruppen med kreativt skapande människor som gillar att göra musik är så enormt mycket större än de som kan de här verktygen”, säger Per Emanuelsson som är medgrundare till Soundtrap.

Det handlar om att demokratisera podcastskapandet.

Soundtrap har i dag en relativt ung användargrupp, många som använder programmet går fortfarande i skolan. På senare år har många börjat använda det till andra typer av ljudskapande än musik, som till exempel radioprogram eller poddar. 

Som ett resultat av det, och som en del i Spotifys större poddsatsning, lanserar Soundtrap ett nytt podcastverktyg. Tanken med ”Soundtrap for Storytellers” är att göra det enkelt att göra en podd. Verktyget är ett produktionsverktyg med inbyggda funktioner för att kunna göra intervjuer via webben och mobilen, transkribering av ljud till redigerbar text, mixning och publicering till plattformar som Spotify. Alla funktioner nås, precis som med vanliga Soundtrap, via webbläsaren. 

”Det handlar om att demokratisera podcastskapandet. Även om podcasts har funnits ett tag finns det väldigt lite infrastruktur runtomkring”‚ säger Per Emanuelsson. 

Läs mer: Spotify backade från svenskt miljardköp av Acast 

”Allt som poddare upplever som tidskrävande och komplicerat har vi gjort enkelt och digitaliserat. De har inga verktyg som har tagit ett helhetsgrepp. De får försöka sy ihop sina produktioner genom att använda flera olika verktyg, ett för konferenssamtal och ett annat för att göra musik. Det finns få funktionaliteter som är byggda för de som gör poddar.”

Spotifys poddskola.
Spotifys poddskola.

I samband med lanseringen kommer Soundtrap även öppna en podcastskola som går under namnet Stockholm Institute of Storytelling, med en handfull av Sveriges mest kända poddprofiler som lärare. Bland annat kommer Alex Schulman från ”Alex & Sigges podcast” och Anton Berg från kriminalpodcasten ”Spår” agera lärare. Den första upplagan av skolan går av stapeln 13-14 juni på Spotifys kontor i Stockholm och 30 elever väljs ut genom att skicka ett podcastavsnitt som arbetsprov. Under de två dagarna får eleverna lektioner och enskilda kvartsamtal med lärarna. 

Poddspecial: Inifrån boken ”Spotify inifrån” 

”Att göra en bra podd handlar inte bara om teknik, utan även om intervjuteknik och hur man bygger upp en historia och en känsla. Vi vill att eleverna ska bli inspirerade och kunna nätverka med några av dagens stora poddare”, säger Per Emanuelsson. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer