Hoppa till innehållet

Alibaba överväger serverhallar i Sverige

Kinas e-handelsjätte Alibaba överväger att bygga serverhallar i norra Sverige. Det framkom i ett möte mellan grundaren Jack Ma och Stefan Löfven i Hangzhou. 

Alibabas grundare Jack Ma träffade Sveriges statsminister Stefan Lövfen på onsdagen.
Alibabas grundare Jack Ma träffade Sveriges statsminister Stefan Lövfen på onsdagen.Foto: Thomas Engström.

Alibaba dominerar den kinesiska e-handelsmarknaden och omsatte förra året nästan 200 miljarder kronor. Närmaste utmanare är JD.com som är uppbackat av landets största e-jätte Tencent.

Det är lätt att bli överväldigad av rena storleken av den kinesiska marknaden. Landet har drygt 750 miljoner internetanvändare, dubbelt så många som hela USA:s befolkning. Kina står i dag för nästan 40 procent av världens alla e-handelstransaktioner, enligt siffror från landets handelsdepartement, men väntas inom några år utgöra över häften, enligt en rapport av konsultfirman Deloitte.

Läs även: Alibaba köper e-handel av Kinnevik för en miljard 

Men Kina räcker inte. Det kinesiska konglomeratet har som mål att nå två miljarder konsumenter världen över inom 20 år, och att över 100 miljoner människor över hela världen ska sysselsättas med hjälp av Alibabas tjänster.'

Alibaba ser också Sverige som en möjlig marknad för sin nästa serverhall. Facebook har placerat datorhallar i Luleå och näthandelsjätten Amazon har nyligen meddelade att man kommer att etablera nya datacenter i Sverige.

”Vi överväger att bygga upp datorcenter i Sverige”, säger Alibabas vd Daniel Zhang utan att gå in på detalj.

Alibabas Europachef Terry von Bibra har tidigare sagt till Di Digital att norra delarna av Sverige har rätt infrastruktur och rätt klimat för att kyla servrarna och därför är en ”mycket attraktiv marknad för datacenter”.

Läs även: Här är Alibabas flirt med norra Sverige 

Näringsminister Mikael Damberg säger till Di att några konkreta beslut kring datorhallar ännu inte tagits, men att signalerna från Alibaba är positiva.

”Det är ju uppenbart att de är intresserade och vi har en bra dialog”, säger Mikael Damberg.

När Alibabas grundare Jack Ma träffade Stefan Löfven i Hangzhou i Kina under onsdagen visade han sitt intresse för svensk design och innovation.  

”Kina kommer snart ha 500 miljoner människor i medelklassen. Kina behöver bra produkter, Kina behöver bra tjänster. Svenska företag är kända för hög kvalitet”, säger han.

52-årige Jack Ma, som med en personlig förmögenhet på cirka 360 miljarder kronor rankas som Asiens rikaste man, tryckte hårt på att han vill se fler svenska produkter på Alibabas olika handelsplattformar i och med att kinesiska konsumenters livsstil förändras och allt fler efterfrågar produkter med högre kvalitet.

Läs även: Så kan Mälardalen påverkas av Amazons intåg 


Mer om Alibaba i Den Digitala Draken på Itunes, eller här: Fotnot: Den Digitala Draken är en podcast av entreprenörerna Tom Xiong, grundare av tränings- & hälso-startupen Move Shanghai i Kina och Jacob Lovén, rådgivare och konsult inom digital transformation. Duon har mångårig erfarenhet från internet- och mediebolag som Klarna, Schibsted och MTG men har på senare år vänt blicken för att fascineras av den Digitala Draken i öst, Kina.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera