Annons

Alibaba sålde för 10 miljarder kronor – på fem minuter

Jack Ma, Alibabas grundare och vd.
Jack Ma, Alibabas grundare och vd.
Singles Day är dagen då e-handeln omsätter som allra mest. För kinesiska e-handelsjätten Alibaba innebär det klirr i kassan. Bolaget sålde för nästan 10 miljarder kronor på fem minuter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Singles Day började i Kina som en protest mot alla hjärtans dag. Men det var innan den togs över av Alibaba och blev en 24 timmar lång shoppingorgie med livesänd tv-show. Den amerikanska motsvarigheten Cyber Monday bleknar i jämförelse – förra året var försäljningen under Singles Day tre gånger större, skriver Financial Times.

På fredagen kommer innebära ett nytt rekord. Bara under de första fem minuterna såldes varor för nästan 10 miljarder kronor och med åtta timmar kvar var förra årets rekord på motsvarande 130 miljarder kronor i försäljning slaget, rapporterar Bloomberg.

Alibabas siffror har dock ifrågasatts av analytiker. Alibaba rapporterar bruttoförsäljning i realtid och tidigare har leverantörer till Alibaba pumpat upp sina siffror genom att skicka ut tomma paket. Enligt Duncan Clarke, som skrivit en bok om Alibaba, bestod också hela 20 procent av försäljningen under 2014 av falska orders från "klickfabriker".

Katy Perry, som är älskad i Kina och kallas "fruktsystern" för sina färgglada kläder, var bokad som huvudakt under tv-sändningarna i dag. Men den amerikanska sångerskan ställde in sitt framträdande i sista sekund, rapporterar CNN Money.

Andra världsstjärnor som basketspelaren Kobe Bryant, skådespelerskan Scarlett Johanson och den före detta fotbollsspelaren David Beckham var däremot på plats.

Di Digital/Direkt

Läs mer: Alibaba hävdar att kopior är bättre än originalen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies