Hoppa till innehållet

Alibaba vill lyckas i molnet – storinvesterar i finsk databastjänst

Databastjänsten MariaDB Corporation har precis stängt en finansieringsrunda på 225 miljoner kronor. Ledande i rundan är kinesiska Alibaba Group. 

Jack Ma, grundare av Alibaba.
Jack Ma, grundare av Alibaba.Foto: Andrey Rudakov

MariaDB är en avknoppning från svenska MySQL, numera ägt av Oracle, som grundades av Michael "Monty" Widenius, David Axmark och Allan Larsson, och är en databas med öppen källkod. 

MariaDB har omkring 12 miljoner användare och används bland annat av booking.com, Wikipedia och Google. 

På onsdagen stod det klart att bolaget tar in 23 miljoner euro, motsvarande 225 Mkr, i ny finansiering. Ledande i rundan är Alibaba Group men även de befintliga investerarna som Inte Capital och California Technology Ventures deltar. 

Pengarna ska användas till att både utveckla nya produkter och att skala organisationen. 

"Nu kan vi expandera vårt utvecklingsteam och göra saker som vi planerat men inte haft råd att göra tidigare. Vi har en ganska avancerad plan för hur vi ska komma till nästa steg med distribuerade databaser och det är något som vi kommer satsa mer på", säger Michael Widenius, medgrundare av MySQL och MariaDB samt bolagets teknikchef. 

"Alibaba har gått över till att göra en stor del av sin utveckling på öppen källkod och dela med sig av den källkoden. Så jag ser dem inte bara som investerare utan som en bra partner för utveckling. Vårt och deras team kan arbeta tillsammans på ett mycket närmare sätt nu när de är delägare", fortsätter han. 

Tidigare i år har även den Europeiska investeringsbanken, EIB, investerat 25 miljoner euro i bolaget. 

Läs mer: Uppgifter: Alibaba går in i svenskarnas databastjänst

Varför väljer Alibaba att investera i MariaDB?

”En stor del av Alibabas molntjänster bygger på MySQL som de sedan gjort en fork (brutit ut och byggt vidare på reds. anm) av till AliSQL. Problemet när du bygger på något som du inte har kontroll över är att man har massor med begränsningar. Genom att jobba närmare med MariaDB som har samma källkod, men tillgång till alla de personer som ursprungligen skrivit koden sätter vi Alibaba i ett läge där de tillsammans med oss inte är beroende av någon annan”, säger Michael Widenius. 

Alibabas investering i MariaDB innebär en ytterligare satsning på det snabbt växande affärsområdet molntjänster. 

”Vi tror att de symbiotiska relationerna som finns hos anhängare av öppen källkod bidrar till framgång för både MariaDB:s databasteknologi och vår molnplattform och vi har en möjlighet att bygga verkligt innovativa lösningar för moln, på lokalt körda program och hybridprogram”, säger Jin Li, vice vd för Alibaba Cloud, i en kommentar. 

 Är det här ett kvitto på att er strategi med öppen källkod fungerar?

”Ja, de skulle aldrig ha investerat eller velat samarbeta med oss om vi inte hade öppen källkod", säger Michael Widenius. 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera