Annons

Allbright: Rutten kultur i techsektorn – "snubbarna är de nya gubbarna"

Sebastian Siemiatkowskis Klarna, Jacob de Geers iZettle och Daniel Eks Spotify är några av techbolagen vars jämställdhet granskats av stiftelsen Allbright.
Sebastian Siemiatkowskis Klarna, Jacob de Geers iZettle och Daniel Eks Spotify är några av techbolagen vars jämställdhet granskats av stiftelsen Allbright. Foto: Pressbild.
Det är unga bolag som gärna säljer sig som mångfaldsivrare – men de stora svenska techbolagen är inte bättre på jämställdhet än övriga näringslivet, enligt stiftelsen Allbright som har granskat branschen. ”Snubbarna är de nya gubbarna”, säger stiftelsens vd Amanda Lundeteg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stiftelsen Allbright, som verkar för ett jämställt näringsliv, har granskat 14 av de största och mest framgångsrika techbolagen i olika sektorer. Av de granskade bolagen är det bara två som uppnår en jämställd ledningsgrupp (se faktaruta nedan), det vill säga där andelen kvinnor uppgår till minst 40 procent. Bolagen har dessutom färre kvinnor i operativa ledningsroller än börsbolagen och bara ett av dem, spelbolaget Paradox med vd Ebba Ljungerud, har en kvinna som vd.

”Det här är unga bolag som själva tycker att de har vettiga värderingar och gärna pratar jämställdhet, så det borde se bättre ut, men det är tydligt att strukturerna från det gamla näringslivet går igen”, säger Amanda Lundeteg.

Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.
Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright. Foto: Jack Mikrut

Via enkäter och intervjuer med medarbetare på bolagen framkommer dessutom en allt annat än inkluderande arbetsplatskultur, enligt stiftelsen. Några slutsatser: var fjärde medarbetare som besvarat enkäten uppger att de har utsatts för diskriminering, antingen på grund av kön, av ålder eller av etnisk bakgrund och var femte kvinna, 21 procent, uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. 

”Det är något som luktar ruttet i kulturen i de här bolagen. Det spelar ingen roll om man sätter mål i representation om man inte kommer till rätta med diskriminering och trakasserier, då försvinner kvinnorna lika snabbt som man rekryterar dem”, säger Amanda Lundeteg.

Allbright har även granskat de största investerarna i sektorn. Bara 12 procent av investmentbolagens partners är kvinnor, vilket är en förklaring till att bara en av 37 grundare till bolagen i granskingen är kvinna, enligt stiftelsen.

”Det är tydligt att det är lättare för män att få finansiering och att kvinnors affärsidéer missgynnas. Man investerar i personer som är lika en själv”, säger Amanda Lundeteg som varnar för att det ger en likriktning i affärsmodeller och produkter och tjänster.

Techbolagen brister dessutom i transparens, enligt stiftelsen. Förutom börsbolag har Allbright tidigare granskat bland annat affärsjurister och riskkapitalet, men har aldrig stött på samma motstånd som hos techbolagen, enligt Amanda Lundeteg.

”De är väldigt amerikanska i det att det har varit svårt att få dem att dela med sig av fakta. Vi har verkligen fått tjata på dem och det finns en mycket större rädsla bland medarbetarna att ställa upp på enkäter och intervjuer än i andra branscher”, säger hon.

Länk till grafik

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer