Annons

Alliansen frustrerad över optionskrånglet: "Under all kritik"

Centerpartiets Emil Källström och Liberalernas Mats Persson.
Centerpartiets Emil Källström och Liberalernas Mats Persson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det nya optionssystemet för techbolag har drabbats av ett hårt bakslag och reglerna utreds nu av Skatteverket. Regeringens hantering av frågan får Centerpartiet och Liberalerna att se rött.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Regeringens nya optionsregler för svenska startups har fått en trög start. Under de första fyra månaderna har bara några få bolag fått sina program på plats, trots ett stort intresse från näringslivets sida.

Det beror huvudsakligen på att det råder en rättslig osäkerhet kring hur den nya lagen ska tolkas och hur hög beskattningen faktiskt blir. Di Digital har kunnat avslöja att Skatteverket just nu utreder situationen. Myndigheten siktar på att komma med ett ställningstagande före slutet på maj.

En av de som reagerar starkt på den uppstådda situationen är Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

”Jag blir bestört när jag läser detta. Hanteringen är under all kritik från regeringens sida. Det finns en risk att lagen kommer att behöva skrivas om, där nya regler kommer dröja ännu längre”, säger han.

Läs mer: Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket 

Även Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för allianskollegan Centerpartiet, är frustrerad.

”Nu handlar det om att laga efter läge. Jag hoppas att Skatteverket hanterar det här skyndsamt så att våra techbolag får tydliga riktlinjer och kan börja använda instrumentet ordentligt. Sverige har redan dragit benen efter sig och ännu mer tid av osäkerhet skulle därför vara mycket olyckligt”‚ säger han.

Optionslagen gäller bara för små- och medelstora bolag som till exempel omsätter under 80 miljoner kronor, har färre än 50 anställda och är yngre än tio år. De bägge oppositionspartierna vill på längre sikt brädda lagen så att den även kan tänkas omfatta större svenska techraketer som Izettle, Klarna, Skype och Spotify.

Hur motiverar man sådana skattelättnader för redan stora och framgångsrika företag? 

”Jag ser det inte som subventioner. Utan det handlar om att Sverige ska ha bättre ekonomiska villkor än vår omvärld, inte sämre som i dagsläget”, säger Mats Persson (L).

Läs mer: Få bolag har infört regeringens nya techoptioner – trots ett stort intresse 

Emil Källström (C) är inne på samma linje. 

”Det här instrumentet fungerar i några av våra viktigaste konkurrensmiljöer, vilket vi måste svara upp på. Andra länder jobbar hårt för att komma ifatt vår position som ledande techhubb i Norden. Under de senaste åren har Sverige gjort alldeles för lite för att förtjäna sina stora framgångar inom området”, säger han.

Di Digital har sökt näringsminister Mikael Damberg med anledning av det oklara rättsläget för optionerna, vars stab hänvisar frågan vidare till finansminister Magdalena Andersson.

”I dagsläget kan vi inte säga annat än att vi avvaktar Skatteverkets utlåtande”, skriver finansministerns pressekreterare Gösta Brunnander i ett mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies