Hoppa till innehållet

Allt fler cyberattacker: ”Säkerheten hänger inte med”

Antalet cyberattacker mot Sveriges storbolag väntas stiga ytterligare i år, enligt en undersökning gjord av PWC. ”Vi ser tydligt att säkerheten inte hänger med teknikutvecklingen”, säger experten Jakob Bundgaard.

Jakob Bundgaard är säkerhetsansvarig på PWC i Sverige.
Jakob Bundgaard är säkerhetsansvarig på PWC i Sverige.Foto: Lise Åserud, pressbild

Under 2018 drabbades närmare hälften, eller 49 procent, av 100 stora bolag i Sverige av cyberattacker. Det är en marginell ökning från fjolåret, visar en undersökning från revisionsbyrån PWC som Di Digital tagit del av.

65 procent av bolagen fruktar att attackerna mot den egna organisationen blir ännu fler i år.

Bolagen som ingår i undersökningen är anonyma, men har en årsomsättning på minst 1 miljard kronor.

”Vi ser tydligt att säkerheten inte hänger med teknikutvecklingen. Det är på tiden att vi vaknar upp, vi har varit för naiva i Sverige”, säger Jakob Bundgaard, säkerhetsansvarig på PWC i Sverige.

Samtidigt blir cyberhoten allt mer komplexa och drabbar alla typer av verksamheter, hävdar han, och ger några exempel på hotbilder.

”Statsfinansierade nationalstater som vill påverka samhället i viss riktning, eller aktörer som vill komma åt pengar eller känslig information.” 

”Ett annat hot är cyberterrorism när man vill påverka samhällsviktig verksamhet så som vatten- och elförsörjning. Det kan även handla om transportmedel som flyg och tågtrafik.” 

Läs mer: Här är Sveriges tio hetaste it-säkerhetsbolag: ”Trump gjorde det till en styrelsefråga” 

Så många som 81 procent av bolagscheferna som uttalat sig i undersökningen anser att ny teknik, som till exempel robotik och automatisering, ökar riskerna för cyberattacker.

Till följd av tekniksamarbeten och underleverantörer uppstår så kallade tredjepartsrisker för storbolagen. Även här finns en oro att utsättas för cyberattacker, 48 svarade att riskerna ökade i fjol.

Jakob Bundgaard konstaterar att i andra länder, bland annat i våra nordiska grannländer och England, har man kommit längre med utbildningar. 

Läs mer: Teracom-chefen: ”Skapa ett cyberhemvärn” 

I undersökningen framgår också att majoriteten av bolagscheferna vill att politiker ska ta ett större ansvar och ta hoten på allvar. De föreslår att cybersäkerhet bör ingå i grund- och gymnasieskolan.

”Så många som 76 procent anser att svenska politiker inte tar cybersäkerhet som samhällsutmaning på tillräckligt stort allvar i dagsläget. I våra grannländer avsätts mer pengar för att jobba mer förebyggande med cybersäkerhet”, säger Jakob Bundgaard.

Ett ökat samarbete mellan det privata näringslivet och det offentliga är enligt Jakob Bundgaard nödvändigt för att vända den nedåtgående spiralen.

 ”Frågan om cybersäkerheten bör ingå i den dagliga verksamheten och inte vara en isolerad it-fråga. De här diskussionerna behöver vara en stående punkt på agendan i både ledningsgrupper och styrelser”, säger Jakob Bundgaard.

Läs mer: Utpressning mot IVF-bolaget efter dataintrång: ”Vi har inte betalat” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera