Annons

Allvarlig olycka vid bygget av Amazons svenska serverhall

Svartån i Västerås och Amazons börskurs.
Svartån i Västerås och Amazons börskurs. Foto: TT.
Arbetsmiljöverket upptäckte flera brister vid Amazon Web Services datahallsbygge i Västerås. Dessutom inträffade en allvarlig olycka på arbetsplatsen i slutet på 2017, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

E-handelsjätten Amazon bygger just nu tre nya datacenter i Sverige. Det är molnlagringsverksamheten Amazon Web Services, AWS, som ska etablera sig i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

AWS är världens största molntjänst och säljer datalagring, serverkapacitet och nätverkstjänster till andra företag. Det är en av de mest lönsamma delarna av koncernen, som totalt gjorde en vinst på 23 miljarder kronor under andra kvartalet 2018, och har betydligt bättre marginaler än e-handeln.

Di Digital har nu tagit del av handlingar som visar på problem vid bygget i Västerås. Det slog Arbetsmiljöverket fast i samband med inspektioner på platsen i januari 2018. 

Granskningen gällde det irländska byggbolag, Collen Construction, som kontrakterats av AWS för projektet. Totalt har AWS planerat för fyra enheter i Västerås och köpt 300 000 kvadratmeter mark för 60 miljoner kronor från kommunen.

Arbetsmiljöverket upptäckte bland annat att det fanns gropar och håligheter vid några anläggningsarbeten, med bristfälliga skydd som förhindrar fordon att köra ner. Vissa skydd saknade även önskvärd stabilitet för att stoppa en förbipasserande person från att falla.

Det förekom också halkrisker på byggarbetsplatsen, både på taket och inne i byggnaden, liksom återkommande ljudtoppar som kunde vara skadliga för hälsan. 

Utländska underentreprenörer hade heller inte anmält sin personal till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister, vilket är ett lagstadgat krav. Uppemot 300 byggnadsarbetare från olika länder har sysselsatts av projektet, enligt handlingarna.

”Vid inspektionen såg vi en del som fungerade bra, men vi hittade också en del som behövde förbättras”, säger Anna-Carin Nordlund på Arbetsmiljöverket.

Bristerna åtgärdades på ett tillfredställande sätt och Arbetsmiljöverket lade ner utredningen tidigt i våras. Därmed undvek bolaget sanktionsavgifter eller förbud.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige 

I samband med granskningen bytte Collen ut den person som var ansvarig för arbetsmiljön på bygget, enligt inspektören, och "ribban gällande säkerhet hade höjts".

En desto mer allvarlig incident inträffade dock tidigare än så, i november 2017, när en byggnadsarbetare bröt båda sina ben efter att ha blivit överkörd av en maskin. Personen hade, enligt handlingar, ramlat och hamnat för nära en körled.

Den skadade personen, som är i 35-årsåldern, tvingades till minst tre operationer på grund av de allvarliga frakturerna. Personen var därefter sjukskriven i runt fem månader, enligt handlingar.

Arbetsmiljöverket utredde olyckan, men kom fram till att Collen vidtagit tillräckliga åtgärder. Informationen om trafik- och gångsäkerhet hade förbättrats "ordentligt" på byggarbetsplatsen och även detta ärende avslutades utan någon reprimand.

AWS bygger även datacenter i Eskilstuna och Katrineholm, men Di Digital har inte hittat några handlingar som tyder på liknande arbetsmiljöproblem där.

Det finns ännu inte någon kommunicerad plan för när Amazon ska ta de tre datacentren i bruk. Förra året fick Amazon Web Services i Sverige ett aktieägartillskott på 800 miljoner kronor från moderbolaget i USA.

Di Digital har sökt Amazon Web Services svenska talesperson med flera frågor om hur de ser på arbetsmiljöproblemen och hur koncernen arbetar med sina byggentreprenörer. Bolaget avböjer att ge några kommentarer.

Läs mer: AWS vill charma Stockholm – erbjuder gratis kontorsplatser 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer