Annons

Statliga storinvesteraren: Dråpslag för kapitaltörstande startups

Almi Invests vd Mikael Karlsson.
Almi Invests vd Mikael Karlsson. Foto: Jonatan Bylars
Viruset slår hårt mot alla de unga startupbolag som tidigare förlitat sig på privat riskkapital. ”De flesta får revidera sina planer och ta in mindre pengar till lägre värderingar”, säger Almi Invests vd Mikael Karlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Almi Invest satsar mer på unga startupbolag än någon annan aktör på marknaden. I regel handlar det om 30-50 nya investeringar per år, samt kring 100 följdinvesteringar. 

Totalt förvaltar det statliga riskkapitalbolaget cirka 3 miljarder kronor, och har 350 bolag i portföljen. I de flesta fall handlar det om investeringar i nybakade bolag som precis lyckats ta fram en produkt, anställa lite personal – men ännu inte har någon ordentlig omsättning. 

”Det här är ju bolagen som ska bygga svensk tillväxt”, säger Mikael Karlsson, vd för Almi Invest, som har kontor i hela landet.

Jag bedömer att värderingarna är ned 20-40 procent.

Han är bekymrad över nuläget. Almi Invest har ju under åren bidragit till finansieringen av bolag som Tobii och Mips, som idag är miljardbolag på börsen. Man har även investerat i techbolag som köpts upp av jättar som Google, Microsoft, Qlik och Apple.

”Mer kapitalkrävande startups får det extra svårt just nu, vilket är synd eftersom de ofta också har den största potentialen. Patent säljs av och team splittras, vilket kan vara svårt att reparera när hjulen ska börja snurra igen”, säger Mikael Karlsson.

Just nu är Almi Invest inblandat i närmare 100 finansieringsrundor. Och fler lär det bli. Viruskrisen har redan medfört ett ökat inflöde av investeringspropåer.

”Men merparten av företagen tvingas revidera sina planer. Det blir längre förhandlingar som resulterar i mindre rundor till lägre värderingar”, säger Mikael Karlsson.

Hur stort är kapitalbehovet bland landets startupbolag?

”Jag har sett undersökningar där så många som två av tre startups måste ta in kapital inom sex månader. Det kommer att bli en jätteutmaning för många. Alla kommer inte överleva.”

Hur mycket försenas finansieringsrundorna av detta?

”Svårt att säga efter en dryg månads akut kris. Men 2-4 månader kanske. Många bolag måste nöja sig med mindre kapital och justera sina planer därefter”, säger vd:n.

Vad händer med värderingarna just nu?

”Krisen slår ju väldigt olika. Vissa teknikbolag kan till och med gynnas av det förändrade beteende som krisen medför. Men generellt sett fluktuerar värderingarna för onoterat normalt mer än börsen. Jag bedömer att värderingarna är ned 20-40 procent sedan början av mars. I alla fall för bolag i tidiga faser.”

Hur mycket Almi Invest investerar varierar år för år. I fjol investerade man totalt 250 Mkr. Aktörerna man saminvesterade med gick samma år in med 600 Mkr i privat kapital. 

”Vår ambition är att öka investeringarna något i år. Vi har en fondstruktur som tillåter oss att investera upp till cirka 300 Mkr. Men behovet är betydligt större än så”, säger Mikael Karlsson.

Almi Invest har inte fått några egna krispengar från staten. Men Almi-koncernen har sett sin lånefond öka från 6 till 9 miljarder i ett av regeringens krispaket. Det ökar koncernens möjligheter att stötta fler företag, enligt vd:n.

”Vi samarbetar med lånesidan inom Almi och det brygglån som lanserats kan vara en viktig pusselbit för att lösa helheten i finansieringen för många företag”, säger han.

Läs mer: Stort tryck hos Almi efter statliga lån: ”Vi ser en fördubbling”

Vid sidan av det höga trycket från bolagen har Almi Invest alltså en stor utmaning i att hitta privata investerare som vågar saminvestera med dem. Det handlar om så kallade affärsänglar, som ofta med en bakgrund som entreprenörer eller bolagsbyggare. De går in med ”såddkapital”, det vill säga finansieringsrundor på några miljoner kronor.

Just nu, när börsen sviktar och coronakrisen sprider sig genom näringslivet som en löpeld, har många av dem stannat upp för att se om sitt hus. 

”Vi ser att många affärsänglar minskar sina satsningar och fokuserar på befintliga engagemang. Sedan finns ytterligheter åt bägge håll där vissa ser detta som en möjlighet att kliva fram medan andra lämnar helt”, säger Mikael Karlsson, vd för Almi Invest.

Situationen gör det svårt för det statliga riskkapitalbolaget, vars verksamhet bygger på att endast investera i bolag som även privata aktörer vågar satsa på. 

”Det är ju en allvarlig situation för bolagen och det blir även svårt för oss eftersom vi så gott som alltid saminvesterar med andra. Vi kan ta en större roll, och en större andel än vi brukar. Men det är oerhört viktigt att vi får med oss erfarna affärsänglar”, säger Mikael Karlsson.

Hur mycket kapital lämnar marknaden just nu?

”Blir det en utdragen kris så kan jag mycket väl tänka mig att nedgången i såddinvesteringar blir rejäl, kanske 30-50 procent.”

Vad händer med börsnoteringarna?

”Vi har sett hur några så kallade pre-IPO:s, det vill säga investeringar i bolag på väg mot börsen, har pausats.”

Vilka typer av bolag har det tuffast just nu?

”Självklart bolag som säljer produkter och lösningar till företag inom drabbade branscher som restaurang, resor och events. Annars är det svårt för bolag som saknar starka delägare. Det är ju betydligt svårare att få in nya ägare nu. I många fall blir det de befintliga ägarna som får ta ansvaret att ta bolagen genom krisen.”

Vilka typer av bolag bolag klarar sig bäst?

”Många investerare är ju extra intresserade av tjänster som går att använda digitalt per distans. Dessa typer av tjänster gynnas ju i vissa fall av krisen och vanorna kan bestå även efter krisen är över. Det handlar om bolag som jobbar med distansundervisning, digital vård och hälsa, spel med mera.” 

Almi Invest är inte den enda aktör som sammanför privata investerare med unga tillväxtbolag. Andra nätverk som kan nämnas är Sting, Connect, Stockholms affärsänglar, Linköpings affärsänglar, Päab i Uppsala, Västkustens affärsänglar, Arctic Ventures i Luleå och Minc/Fast Track i Malmö.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer