Annons

Almi lanserar brygglån för småföretag – ger uppskov på ränta och amortering

Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi.
Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi.
Coronakrisen har fått många småföretag att ropa efter lån. Nu använder statliga Almi sina nya krismiljarder för att ge förmånliga brygglån för småföretag – med uppskov på ränta och amortering i 12 månader. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Många företag har kontaktat oss. Vi ser att detta är vad de behöver just nu. Vi har jobbat snabbt. Man kan ansöka redan idag”, säger Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi.

Det var i fredags som regeringen aviserade att man skjuter in 3 miljarder kronor i den lånefond som statliga Almi Företagspartners använder. Detta som en del av ett större krispaket. 

Över en natt växte Almis lånefond således från 6 till 9 miljarder kronor. Fonden används för att ge lån till små och medelstora bolag som har svårt att få lån från vanliga banker. 

Nu lanserar Almi lanserar en ny typ av brygglån för mindre företag, i vilken man ger uppskov på ränta och amortering i 12 månader. Lånen är riktade till bolag med mindre än 250 anställda.

”Den stora poängen med detta är att vi ger uppskov på ränta och amortering från första dagen. Det är ju det stora problemet för mindre bolag just nu. Många har svårt att betala”, säger Lars Mårdbrant.

Vad ligger räntan på?

”Räntan är satt till 4,95 procent. Vi brukar ju ligga något över bankernas utlåning, vi ska ju inte konkurrera med dem. Men nu ligger vi lägre än normalt. Tanken är att den ska betalas inom 12 månader, eller läggas över i ett nytt lån. Det hela beror på hur länge krisen varar och på det specifika bolagets situation.”

Lånen kan anpassas till den fas företaget befinner sig i, oavsett om det är ett startupföretag eller ett etablerat företag. Det viktiga är att företaget var bärkraftigt före krisen och bedöms ha en hållbar bärkraft även efter krisen, enligt Almi. Syftet med de nya brygglånen är att överbrygga en period av svårigheter. 

Hur stor andel av era 9 miljarder kan ni låna ut 2020?

”Jag vill inte spekulera i det. Normalt skjuts det ju inte till pengar. Det här är ju en lånefond som återanvänder pengarna varefter företagen återanvänder sina lån”, säger Lars Mårdbrant.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer