Annons

Almi skingrar osäkerhet: Förlustdrivande småbolag kan få lån

Lars Mårdbrant är kommunikationsdirektör på Almi, som ger lån till små- och medelstora företag.
Lars Mårdbrant är kommunikationsdirektör på Almi, som ger lån till små- och medelstora företag. Foto: Press och TT.
Almi har fått ett miljardtillskott från regeringen för att låna ut pengar till svenska småföretag. Det statliga bolaget menar – tvärtemot indikationer som Di Digital fått – att förlustdrivande företag eller helt nya startupbolag kan beviljas krediter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I spåren av coronaviruset har regeringen skjutit till pengar till statliga Almi Företagspartner, som en del av krispaketen riktade mot näringslivet. Över en natt växte deras lånefond från 6 till 9 miljarder kronor. 

Nu har Almi lanserat ett nytt sorts brygglån kopplat till coronakrisen, riktat till företag med under 250 anställda, i vilken man ger uppskov på både ränta och amortering i 12 månader.

Sedan dess har Di Digital kontaktats av företag som menar att de nekats lånefinansiering av Almi eftersom de saknat omsättning eller gick med förlust under 2019.

”Om vi hade kommit i november hade det varit ett helt annat läge, uppgav rådgivaren på Almi. Men på grund av av coronakrisen är de mycket mer restriktiva gentemot tillväxtföretag och prioriterar bara bolag som gick med vinst förra året”, säger en företagare, som vill vara anonym.

Läs även: Chefsekonom: Risk för dåliga lån – men Sverige klarar högre kreditförluster

Almi ger vanligtvis lån till små och medelstora bolag som har svårt att få krediter från vanliga banker.

”Det känns som att de nu helt förbiser sitt ursprungliga uppdrag”, säger företagaren.

Almis kommunikationsdirektör Lars Mårdbrant dementerar att det statliga bolaget fattat generella beslut om att prioritera vissa bolag framför andra.

”För brygglånet gäller att företaget måste ha varit bärkraftigt innan krisen, och att de enligt vår bedömning kan vara det efter”‚ säger Lars Mårdbrant.

Om ett bolag haft en verksamhet under 2019 och lämnat in ett bokslut görs en sedvanlig kreditprövning.

Läs mer: Stor guide: Allt du behöver veta om nya krispaketet

”Det låter som att det är det som rådgivaren gjort en bedömning utefter i det fallet du tar upp. Det är alltid en individuell prövning från fall till fall”, säger Lars Mårdbrant.

Har ni höjt risknivån så att det bli svårare för förlustdrivande bolag att ta lån?

”Vi har inte ökat kraven i vår kreditgivning”, säger han.

Han säger att Almi kan ge ut lån till bolag som saknat omsättning eller som gått med förlust – men att de då i stället gör en bedömning av den framtida affärspotentialen.

”Rent principiellt går det utmärkt för startups att få lån, även de som saknat verksamhet före krisen eller gått med förlust, bara vi bedömer att det finns en bärkraft”, säger Lars Mårdbrant.

Almi har flera olika sorters lån i sin portfölj. Det nya brygglånet kopplat till coronakrisen, som har mer förmånliga villkor med en ränta på 4,95 procent, har en begränsning på maximalt 500 000 kronor för startupbolag.

”Hade man en omsättning innan krisen kan det dock handla om större belopp”, säger Lars Mårdbrant.

Läs mer: Stort söktryck hos småföretag efter statliga lån: ”Vi ser en fördubbling”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer