Annons

Alphabets ordförande: Sverige kan bli ledande inom AI

Googles förra vd och nuvarande styrelseordförande på moderbolaget Alphabet på besök i Stockholm.
Googles förra vd och nuvarande styrelseordförande på moderbolaget Alphabet på besök i Stockholm. Foto: Jack Mikrut
Sverige har alla förutsättningar för att spela en ledande roll i utvecklingen av deep tech. Det uppgav Googles tidigare vd Eric Schmidt under sitt besök i Stockholm. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Artificiell intelligens är inte bara det som driver många techbolag i Sverige mot nya framgångar utan det är även det utvecklingsområde som Googles förre detta vd Eric Schmidt tror mest på. 

”Det finns starka argument för att AI och maskininlärning kommer att förändra samhället lika mycket som den smarta telefonen och internet gjorde”, säger han på Epicenters scen i Stockholm på tisdagen. 

Eric Schmidt var Googles vd mellan 2001 och 2011 och är numera styrelseordförande för moderbolaget Alphabet.

Under tisdagens besök i Stockholm frågades techmiljardären – världens 119:e rikaste person, enligt Forbes – ut av Carl Bildt. Det var däremot uppenbart att publiken av startupbolag, investerare, medier och andra techintresserade inte var där för att lyssna på Sveriges före detta utrikesminister.

Foto: Jack Mikrut

Carl Bildt (till höger) intervjuar Eric Schmidt på Epicenters scen i Stockholm. Foto: Jack Mikrut.

Förutom att snudda vid ämnen som cybersäkerhet, AI-rädslor och regeringars ställningstagande till ny teknik låg Eric Schmidts fokus mer på möjligheterna än på farorna med AI. 

”Alla i USA har blivit AI-galna”, säger han med en fingervisning till hur universitets och forskningscenter har omdirigerat stor del av sin forskning till just artificiell intelligens. 

Han uppger att det inte bara är han som inser hur stor skillnad AI kan göra i allt från klimatforskning till läkemedel. Ett annat exempel är kommunikation där han nämner Googles nya smarta hörlurar som släpptes i Googles senaste lansering av ny hårdvara. Med hörlurarna går det i dag att översätta till över 40 språk i realtid. 

”Ett exempel på hur AI kan användas är de översättningshörlurar som vi har släppt och som förresten designades av en svensk ingenjör för Google. Du kan prata i ett språk och ut kommer ett annat”, säger han på scen. 

”Jag har kollat in det här och de har till och med danska”, fyller Carl Bildt i. 

”Tänk hur det förflutna skulle se annorlunda ut om de här hörlurarna hade funnits för 100 år sedan”, Eric Schmidt.

Läs även: Kavalkad av ny hårdvara från Google 

Eric Schmidt uppger att Kina kan bli det ledande landet inom AI de närmaste tio åren. Han menar även att Sverige, med det styre, utbildning och andra förutsättnignar som finns här, kan bli en viktig beståndsdel i utvecklingen av artificiell intelligens. 

”Sverige, i synnerhet, har en chans att bli en ledare inom det här området.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies