Annons

Altor ökar i succébolaget – grundarparet kammar hem hundratals miljoner

Harald Mix riskkapitalbolag Altor köper mer i Revolutionrace, som grundades av paret Niclas och Pernilla Nyrensten
Harald Mix riskkapitalbolag Altor köper mer i Revolutionrace, som grundades av paret Niclas och Pernilla Nyrensten Foto: Di
Miljardären Harald Mix riskkapitalbolag Altor köpte in sig i den snabbväxande e-handlaren Revolutionrace för första gången 2017. Nu ökar de sitt innehav – och blir majoritetsägare i succébolaget. Grundarparet Niclas och Pernilla Nyrensten kan därmed kamma hem flera hundra miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Paret Niclas och Pernilla Nyrensten drog igång sin e-handelsverksamhet för fem år sedan. Därefter har resan gått snabbt för bolaget Revolutionrace som designar och säljer fritidskläder för utomhusaktiviteter.

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte mellan juli 2017 och juni 2018, fördubblade de sina intäkter till 204 miljoner kronor. 

Pernilla Nyrensten uppgav nyligen att Revolutionrace nu omsätter runt 300 Mkr i årstakt.

Bolaget är dessutom mycket lönsamt och fortsätter att leverera en rörelsemarginal över 20 procent. 2017 blev vinsten 38 Mkr, som steg till 51 Mkr i fjol.

Under 2017 kände dock Niclas och vd:n Pernilla Nyrensten att det blev för mycket. 

”Helt plötsligt var jag både vd, finanschef och designer och då började vi inse att nu är det dags att ta in en kompetent partner”, sa Pernilla Nyrensten vid tillfället.

Valet föll på Harald Mixs riskkapitalbolag Altor. Enligt Pernilla och Niclas Nyrensten fanns det andra budgivare som erbjöd mer pengar, men Altors kompetens lockade. 

Altor har i dag varit delägare i två år. Nu ökar riskkapitalbolaget innehavet – och blir majoritetssägare. 

”Det känns väldigt bra faktiskt. Vi har vetat om det här ganska länge eftersom det har legat en köpoption när de köpte oss för två år sedan. Men det här är ett kvitto på att de verkligen tror på det vi gör”, säger vd:n Pernilla Nyrensten till Di Digital. 

Altor ägde 45 procent av bolaget sedan tidigare, men ökar nu sin andel till drygt 63 procent. 

Hur mycket Altor betalar för sina färska 18 procent av bolaget vill inte Pernilla Nyrensten berätta, men hon säger ”att de har fått bra betalt”. 

Under inledningen av 2018 skrev Revolutionrace själva i ett pressmeddelande att de värderades till 1 miljard kronor. 

Baserat på den värderingen, som förmodligen har stigit i takt med omsättningen sedan i fjol, går det att räkna ut att paret tillsammans kammar hem minst 200 Mkr i den nya affären.

”Våra ekonomiska resultat har så klart en påverkan på att de fortsätter att tro på oss. När de investerade första gången hade vi etablerat oss i Norden och hade börjat lite i Tyskland, men nu är vi större i Europa än hela Norden.” 

Läs mer: Så byggde de vinstmaskinen från Borås: ”Vi ville bara tjäna extrapengar” 

Revolutionrace berättade redan 2017 att de tänkte lansera i USA, men det har ännu inte blivit av. 

”Det ska hända i det första kvartalet 2020. På grund av att vi håller på att implementera en ny plattform så har vi valt att skjuta på den lanseringen lite grann för att få alla system på plats”, säger Pernilla Nyrensten som kommer fortsätta som vd, och fortsätter: 

”Just nu har vi en gammal lösning som inte klarar av så mycket trafik. Vi har växt ur den. Därför ska vi implementera en ny plattform i januari och därefter kör vi USA. Det ska bli superspännande. Tillsammans med Altor har vi en gemensam plan hur vi ska jobba framåt. Vi är väldigt nöjda med samarbetet under de senaste två åren”. 

Men det är inte bara en lansering i USA som står för dörren. 

”Dels håller vi på att utveckla hela varusortimentet. Vi växer så det knakar. Vi har lyckats i nästan alla länder vi har lanserat oss i. Olika mycket så klart, men vi har inte gjort några stora misslyckanden. Senast gick vi in i Polen och fick träff direkt. Första veckan var vi lönsamma. Nu väntar Tjeckien, Schweiz och Belgien i Europa. Vi säljer i 30 länder i månaden i dag.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer