Annons

Amazon bygger vindkraftverk i Sverige

Amazons vindkraftpark i Texas. Nu investerar molndelen i bolaget, AWS, för första gången i vindkraft i Europa och Sverige.
Amazons vindkraftpark i Texas. Nu investerar molndelen i bolaget, AWS, för första gången i vindkraft i Europa och Sverige. Foto: Jordan Stead.
Amazon Web Services gör nu sin första förnybara investering utanför USA när man är med och bygger vindkraft i Bäckhammar mellan Karlstad och Örebro.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon Web Services, AWS, fortsätter storsatsningen i Sverige. Efter den uppmärksammade öppningen av tre datacenter i Sverige investerar nu molngiganten för första gången i vindkraftverk i Europa. 

Sverige och Irland är länderna som får de första parkerna.

”Vi ser fram emot att se den här vindkraftparken tillsammans med AWS-regionen. Vi anser också att parkerna är ett steg mot Sveriges långsiktiga mål att ha förnybara energikällor”, säger Nat Sahlström, energichef på AWS, till Di Digital.

Elproduktionsinvesteringen innebär en total effekt på 91 megawatt, som ska gå till AWS datahallar i Sverige. I dag finns center i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. 

Efterfrågan på energi är stor inom datahallsbranschen. En anledning till att aktörer som Google, Microsoft och Facebook etablerat servrar i Sverige sägs vara tillgången till grön och förnybar el. Det är också en bild som AWS delar med de andra it-jättarna.

”Vi tittar på många olika faktorer när vi investerar i nya regioner. I Sverige har vi sett efterfrågan och möjligheter för AWS olika lösningar. Utifrån ett energiperspektiv vill vi se hög pålitlighet för våra molntjänster och i Sverige finns robust infrastruktur i elnätet, dessutom finns god tillgång till vatten- och vindkraft”, säger Nat Sahlström.

AWS vindkraftspark ska byggas i Bäckhammar, beläget i Kristinehamns kommun, mellan Karlstad och Örebro och börja leverera el till AWS datahallar i slutet av nästa år.

Bygget görs av ett konsortium, skapat av tyska KGAL Group, där AWS insats är bolagets köp av de 91 megawatt som kommer av vindkraften. AWS vill inte berätta exakt hur länge avtalet gäller, men säger att det rör sig om mellan 10 och 15 år.

I Sverige har vi sett efterfrågan och möjligheter för AWS olika lösningar.

Det är med andra ord inte AWS som själva bygger och driver vindkraftverken, de står som köpare av den el som produceras av den. Hur mycket 91 megawatt utgör av bolagets totala elkonsumtion vill dock inte Nat Sahlström berätta.

Satsningen på vindkraft i Sverige är, enligt Nat Sahlström, en del i AWS strategi att deras globala infrastruktur ska drivas med 100 procent förnybar energi. När det ska ske är dock ännu inte fastställt. Under 2018 hade man nått upp till hälften av det målet.  

”Nu startar vi med de internationella projekten. Det här är det första projektet för förnybara energikällor som AWS gör utanför USA. Vi har färdigställt nio projekt i USA hittills med sol- och vindkraft. Vindparken är en del i vår långsiktiga strategi att endast använda förnybar energi”, säger Nat Sahlström.

Läs mer: Amazon köper mer mark i Sverige 

Läs mer: Nu är Amazons datacenter igång – räknar med fler investeringar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer