Annons

Amazon erbjuder ansiktsigenkänning till statliga aktörer

Jeff Bezos, Amazons vd och grundare.
Jeff Bezos, Amazons vd och grundare. Foto: Cliff Owen
Amazon ska, till skillnad från Microsoft, förse aktörer i offentlig sektor med kritiserad mjukvara för ansiktsigenkänning. Detta trots den uppflammade debatten om risker att mjukvaran riskerar bidra till diskriminering, enligt Amazon Web Services vd Andy Jassy.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vid Amazons bolagsstämma i maj försökte flera aktieägargrupper att förbjuda bolaget från att sälja den kritiserade mjukvaran Rekognition, som läser av och utvärderar personer utifrån ansiktsbilder.

Stämmoförslaget röstades ned, men teknologins kritiker har fäst hopp vid att konkurrenten Microsoft stoppat vissa kontrakt med amerikanska myndigheter för att inte riskera att mjukvaran ger negativa följder och bidrar till diskriminering av minoriteter och kvinnor via felaktiga profileringar baserade på teknologin. Men risken för det är låg, menar Andy Jassy, AWS vd.

"Vi rekommenderar att man inte använder resultat som har under 99 procents säkerhet och då bara som ett led i ett mänskligt beslutsfattande. Och om kunder bryter mot tjänstens avtal så kommer vi förbjuda dem från att använda den", sade Andy Jassy och påpekade samtidigt att det krävs tydligare lagstiftning runt teknologin.

"Vi kommer leva upp till avtal med federala myndigheter, men de kommer behöva använda teknologin ansvarsfullt", sade Andy Jassy, AWS vd, vid tech-eventet Code Conference på måndagen.

Frågan var ställd rörande om Amazon kommer förse amerikanska tullmyndigheter med mjukvaran och om det inte finns risk för att ansiktsigenkännings-AI:n diskriminerar, då den särskilt är tränad på vita män.

"Vi kommer tjäna alla myndigheter som följer lagen", sade Andy Jassy.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer