Annons

Amazon förbjuder polis från att använda sin ansiktsigenkänning

Jeff Bezos är vd och grundare av Amazon och har längre pressats att göra något åt bolagets ansiktsigenkänningsmjukvara ”Rekognition”.
Jeff Bezos är vd och grundare av Amazon och har längre pressats att göra något åt bolagets ansiktsigenkänningsmjukvara ”Rekognition”.
Amazon förbjuder polisiär användning av sitt kontroversiella ansiktsigenkänningsprogram ”Rekognition”. Mjukvaran har på nytt hamnat i fokus i samband med protestvågen som drar över USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon nämner inte George Floyd i sitt blogginlägg, men det framgår att den senaste tidens händelser och protester ligger bakom beslutet.

Förbudet mot polisiär användning av mjukvaran ska gälla i ett år, men det framgår inte av information från Amazon om det gäller även den federala polisen.

”Vi har legat på myndigheterna om att få till starkare regler för att säkerställa etisk användning av ansiktsigenkänningsteknik”, skriver Amazon.

Läs mer: Spotify tar ställning för svarta i USA

”Vi hoppas att det här årslånga uppehållet ska ge kongressen tiden som behövs för att få regler på plats, och vi är redo att hjälpa till om så behövs”, förklarar bolaget.

Förbudet för polis att använda ansiktsigenkänning sammanfaller med en intensifiering av debatten om rasprofilering, något som kommit att visa sig vara ett problem med tekniken.

Amazons egna anställda har pressat vd och grundare Jeff Bezos om att sluta sälja den potentiellt diskriminerande produkten. Ifjol drev en aktieägargrupp igenom ett förslag till stämman om att dra tillbaka Rekognition, som dock röstades ned den gången.

Amazons beslut kommer bara dagar efter att IBM gått ut med att bolaget helt slutar tillverka ansiktsigenkänningsmjukvaror. Kvar är nu Microsoft, som näst efter Amazon, har den största försäljningen av teknologin.

Flera studier har kommit fram till att mjukvarorna felaktigt identifierar svarta oftare än vita, vilket har lett till felaktiga frihetsberövanden av oskyldiga.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Läs mer: Experten om Trumps twitterbråk: ”Jag får ge presidenten rätt” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer