Annons

Amazon granskas – kan ha riggat kontrakt med Pentagon värt 93 miljarder kronor

Pentagon och Amazons vd Jeff Bezos.
Pentagon och Amazons vd Jeff Bezos.
Pentagon pausar tillfälligt sitt JEDI-kontrakt för molntjänster värderat till 10 miljarder dollar tills man färdigutrett om förhandlingsprocessen varit riggad till Amazons fördel. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har tidigare rapporterats att Amazon varit mycket nära att vinna JEDI-kontraktet, som utgör kärnan i försvarsdepartementets arbete med att förbättra den amerikanska nätinfrastrukturen. 

Men flera misstankar har väckts om att upphandlingen skulle vara riggad. 

Nyligen gick USA:s president ut och sade att Pentagon-kontraktet skulle granskas då det kommit in klagomål från både företag och politiker. Det rapporterar The Verge.

Läs mer: Trump ska granska Amazons och Microsofts tävlan om Pentagon 

Nu har det amerikanska försvarsdepartement börjat undersöka om Amazon har deltagit i en konspiration. 

Mjukvaruföretaget Oracle, som tidigare deltog i förhandlingarna, har uppgett att man anser att Pentagons krav för kontraktet skapades på ett sätt som har gynnat Amazon, vilket underlättade för e-handelsjätten att vinna förhandlingsprocessen. 

Google valde att lämna upphandlingen efter att flera medarbetare uttryckt oro över huruvida det är etiskt försvarbart att bidra med teknik till militären. 

En talesman för Pentagon har sagt att inget beslut kommer tas förrän undersökningarna är klara.

Kontraktet var menat att ges ut under augusti.

(Di Digital/Finwire) 

Läs mer: Efter marijuana-affären: Musk utreds av Pentagon 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer