Annons

Amazon har köpt svenska 3D-bolaget Goo

Jeff Bezos bolag Amazon Web Services har köpt Goos konkursbo
Jeff Bezos bolag Amazon Web Services har köpt Goos konkursbo Foto: TT/Goo Technologies
Amazon har köpt ut svenska 3D-mjukvaran Goo Create för knappt 2 Mkr. Moderbolaget Goo Technologies värderades i fjol till 110 Mkr. ”Klart att det hade varit roligare om vi hade kommit i kontakt tidigare”, säger Goos förre vd Ola de Freitas.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen presenterade Amazon sin nya molntjänst Sumerian för skapandet av VR, AR, 3D-appar, vilket bland annat uppmärksammats i branschtidningarna Zdnet och Geekwire.

Det få uppmärksammat är att tjänsten påminner mycket om den svenska mjukvaran Goo Create, utvecklad av bolaget Goo Technologies.

Nu framkommer det att Amazon Web Services i hemlighet köpte Goos konkursbo tidigare år.

Läs mer: 3D-utvecklaren Goo ansöker om konkurs

Det säger Goos tidigare vd Ola de Freitas till Di Digital – som också påpekar likheterna med Amazons nya tjänst.

”Sumerian ser nästan exakt likadan ut som vår huvudprodukt Goo Create, som alltså är en kreativ plattform för att skapa 3D-spel och annonser på webben”, säger Ola de Freitas.

Inför konkursen i mars i år hade Goo förhandlat med Google, Adobe och Microsoft utan att få till en affär, säger han.

Goos konkursförvaltare Hans Odén bekräftar att en affär genomförts.

”Det stämmer. Affären fullbordades i somras”, säger han.

Han vill dock inte bekräfta att det är Amazon som köpt Goos konkursbo.

”Den som är köpare vill inte att namnet ska komma ut”, säger han.

Konkursboet kostade cirka 1,7 miljoner kronor. Köpeskillingen låg långt under Goos senaste värdering. I fjol uppskattades bolaget vara värt 110 Mkr, enligt Bolagsverket.

Pengarna blev en klen tröst för Goos fordringsägare, som Goo var skyldiga knappt 20 Mkr. Konkursen slog även mot Goos tre grundare samt investerare som Moor och investmentbanken GP Bullhounds fond Sidecar.

”Jag tror att drygt 50 miljoner kronor gick upp i rök efter konkursen”, säger medgrundaren och förre vd:n Ola de Freitas.

Hur känns det att de ger ut er gamla produkt?

”Positivt! Vi slet ju med detta i många år och då är det kul att en stor aktör släpper det och bygger vidare på det istället för att det går i graven. Men det är klart att det hade varit roligare om vi hade kommit i kontakt med Amazon tidigare.”

Varför köpte inte Amazon er innan konkursen?

”Jag vet inte. Men lärdomen är nog att man måste träffa rätt person på de här storbolagen för att det ska bli en affär. Typ en produktchef som delar visionen och gillar produkten. Vi hade långtgående diskussioner med M&A-avdelningarna på Adobe, Google, Microsoft, med flera. Men det blev inte klart i tid.

Varför inte?

”Vi var hårt belånade och hade kapitalbrist. Balansräkningen knäcktes av våra stora skulder, i form av konvertibellån som vi inte kunde tvinga fram en konvertering av. Det är en annan lärdom: Ta inte in konveribellån som inte går att konvertera under vissa villkor.”

Är ni besvikna på er gamla huvudägare, riskkapitalbolaget Moor?

”Det blev ju ett slags gisslandrama mellan Moor och vissa andra investerare. Jag kan inte kritisera dem i efterhand. Men det är klart, hade vi expanderat i en lugnare takt utan lika mycket riskkapital hade det kanske gått bättre. Men det beslutet var vi ju själva delaktiga i.”

Har Amazon hört av sig i rekryteringssyfte?

”Ja, men mer informellt på Twitter. Teamet bakom Sumerian i USA har hört av sig och vill komma i kontakt med före detta anställda. Jag gissar att de främst vill få tag på utvecklare. Vi var knappt 40 medarbetare som mest på Goo.”

Skulle du personligen vilja ansluta till Sumerian-teamet?

”Det beror nog på. Men troligtvis inte. Jag kör vidare med mina entreprenörsprojekt. Just nu jobbar jag som konsult åt ett stort industriföretag som utvecklar en IoT-produkt. Sedan är väl tanken att jag ska starta ett nytt bolag, förmodligen inom just internet of things (IoT).

Goo Technologies (NTL) grundades i mars 2012 av Ola de Freitas, Rikard Herlitz och Marcus Krüger.

Rikard Herlitz är i dag teknikchef på Mojang, som står bakom succéspelet Minecraft och köptes av Microsoft 2014.

Di Digital har sökt ägarna Moor och GP Bullhound.

Fotnot: NTL-länkarna i texen går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, grundarna och bolagen i den nordiska tech-sektorn. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies