Annons

Amazon investerar miljarder i Sverige

Guido Bartels, vd för AWS i Norden och Baltikum, och affärsutvecklingschefen Eric Morales i samband med en presskonferens i december 2018.
Guido Bartels, vd för AWS i Norden och Baltikum, och affärsutvecklingschefen Eric Morales i samband med en presskonferens i december 2018. Foto: TT.
Amazon har på två år investerat ungefär 3,4 miljarder kronor i Sverige, kan Di Digital avslöja. Till stora delar har pengarna finansierat bygget av bolagets tre datacenter på den lukrativa marknaden för molntjänster.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I december i fjol tog Amazon Web Services, AWS, sina tre svenska datacenter i bruk. Den amerikanska teknikjätten har etablerat en så kallad region för sina molntjänster i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

Nu kan Di Digital avslöja storleken på AWS investeringar i Sverige. Under 2018 mottog det svenska dotterbolaget ungefär 2,6 miljarder kronor i aktieägartillskott och aktieägarlån från moderbolaget i USA, enligt handlingar.

Året innan, 2017, gjorde Amazon Web Services sin första stora investering i Sverige genom ett aktieägartillskott på 800 miljoner kronor. 

Di Digital har sökt AWS nordiska kommunikationschef Martin Ljungström, som avböjer att svara på frågor.

Merparten av pengarna ser ut att ha gått till bygget av de tre serverhallarna. Bolaget lade i fjol 2,4 miljarder kronor på förvärv av anläggningstillgångar. Det kan till exempel handla om inköp av byggnader, mark, maskiner, teknik och andra inventarier.

Amazon Web Services växte i fjol till 63 anställda i sitt svenska dotterbolag, från 44 personer året innan.

I konkurrens med teknik Google och Microsoft tillhandahåller AWS en av världens största molntjänster. Bolaget säljer datalagring, serverkapacitet och nätverkstjänster till andra företag.

Molntjänsterna är en av de mest lönsamma delarna i koncernen och har betydligt bättre marginaler än Amazons e-handel. Globalt gjorde AWS en rörelsevinst på motsvarande 70 miljarder kronor under 2018, på en omsättning om knappt 250 miljarder kronor.

Läs mer: Amazon bygger vindkraftverk i Sverige 

Däremot går det inte att säga hur mycket AWS omsätter på sina svenska kunder, till exempel Kry, Izettle och Mojang. Bolaget redovisar inte sina lokala intäkter i Sverige, precis som många andra internationella koncerner.

Uppdraget att marknadsföra molntjänsterna i hela Europa har från den 1 juli 2018 gått till säljbolaget Amazon Web Services EMEA, som är baserat i Luxemburg. AWS har själva uppgett att centraliseringen syftar till att göra processerna kring fakturering och moms enklare för kunderna.

Amazon har inte velat kommunicera exakt hur stora investeringar bolaget gör i Sverige. Men AWS vd Andy Jassy har tidigare uppgett för Di Digital att det kan röra sig om mer än 1 miljard dollar över tid, motsvarande 10 miljarder kronor.

Nyligen blev det känt att AWS köpt mer mark i Eskilstuna och Katrineholm för drygt 83 Mkr, vilket borgar för en framtida expansion av de befintliga enheterna. Bolaget har tidigare öppnat för att bygga fler datacenter i Sverige.

”Absolut, vi förväntar oss att expandera baserat på användarnas efterfrågan. Vi gjorde den här investeringen för att kunna öka antalet datacenter”, sa affärsutvecklingschefen Eric Morales till Di Digital i december.

Läs mer: Nu är Amazons datacenter igång – räknar med fler investeringar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer