Annons

Amazon slår upp dörrarna på sin första butik utan kassor

Amazon Go i Seattle öppnade för e-handelsjättens anställda redan i april i fjol.
Amazon Go i Seattle öppnade för e-handelsjättens anställda redan i april i fjol. Foto: Elaine Thompson/ AP
Under måndagen öppnas den första Amazon Go-butiken i USA. Med hjälp av AI och kameror klarar den sig helt utan betalstationer. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon, som annars mest är känt för sin e-handel, köpte i juni i fjol en amerikanska matvarukedjan Whole Foods för cirka 120 miljarder kronor. I och med köpet gjorde e-handelsjätten klart för alla att även den fysiska handeln var av intresse. Men däremot kanske inte på det traditionella sättet.

Läs även: Amazon dumpar priserna på Whole Foods – med upp till 43 procent 

Under måndagen öppnar Amazon nämligen den första matbutiken utan något som helst kassasystem. Istället påminner butiken snarare om en tunnelbanestation där man med hjälp av sin Amazon-app får tillträde till butiken och därmed möjligheten att plocka ner den mat man vill ha direkt i sin påse. 

Varje gång man tar en vara från en hylla går en signal direkt till handlarens konto på Amazon där varan läggs till på inköpslistan. Om kunden sen ångrar sig och lägger tillbaka varan på hyllan, tas den också bort från inköpslistan. 

Det här görs möjligt både av de hundratals små kameror som är uppsatta runt i butiken. Tillsammans med annan artificiell intelligens, som Amazon inte vill gå in på detalj om hur det fungerar, så loggas alla varorna till personen som tar dem från hyllan. 

Läs även: Amazon utmanar Walmart med utlämningsbutiker 

Butiker som Amazons skapar en oro för de 3,5 miljoner butiksbiträden i USA. Men på samma sätt som man förklarar att fabriksjobben inte försvinner men förändras, menar Amazon att utvecklingen inte nödvändigtvis betyder att jobben kommer att försvinna.

Vad Amazon kommer att göra med teknologin som de har tagit fram för Amazon Go återstår att se. En möjlighet skulle vara att sälja teknologin till andra butikskedjor. En annan att använda den i alla de Whole Foods-butiker som finns. Det är däremot inte planen för tillfället, sa Gianna Puerini, ansvarig för Amazon Go, till New York Times under en rundvisning. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer