Hoppa till innehållet

Amazon sparkade anställd i Sverige efter olycka – döms till skadestånd

En ingenjör vid Amazons datacenter i Eskilstuna fick sparken efter att ha brutit foten vid en olycka och klagat hos cheferna om en ”kaotisk och stressig” arbetsmiljö. Nu ogiltigförklaras uppsägningen av Stockholms tingsrätt – som tvingar bolaget att betala skadestånd.

Amazon Web Services företagslogga och en it-tekniker i ett datacenter.
Amazon Web Services företagslogga och en it-tekniker i ett datacenter.Foto: TT.

Det var under 2018 som en ingenjör i 35-årsåldern, som ursprungligen kommer från Nederländerna, rekryterades av Amazon för att arbeta på deras datacenter i Eskilstuna.

När han kom till arbetsplatsen var anläggningen fortfarande under uppbyggnad, det saknades chefer på plats och stämningen upplevdes som ”kaotisk och stressande”. Den anställde upplevde att han inte fick någon introduktion eller utbildning vid starten.

Han fick så småningom en arbetsledare, men snabbt började relationen dem emellan knaka i fogarna. Ingenjören bad sin chef om att få bättre stöd i arbetet, men upplevde att han ignorerades.

Ingenjören drabbades därefter av sömnproblem och råkade i november 2019 ut för en fallolycka. Han ramlade från en stege på fyra meters höjd och bröt foten, varefter han blev sjukskriven på heltid fram till april i år. 

Två månader senare valde Amazon att varsla ingenjören om uppsägning, på grund av personliga skäl där ”bristande arbetsprestationer” nämndes som orsak. Beslutet saknade helt grund, enligt mannens juridiska ombud på fackförbundet Unionen.

Eftersom Amazon Web Services, precis som 9 av 10 andra teknikbolag i Sverige, saknar kollektivavtal gick ärendet direkt upp till tingsrätten. Ingenjören och Unionen krävde tillsammans att uppsägningen skulle ogiltigförklaras.

Ärendet fick snabb sin upplösning eftersom Amazon Web Services medgav stämningsyrkandet och det begärda skadeståndsbeloppet. Företaget uppger dock att det inte håller med motparten i sak, utan vidhåller att uppsägningen skett på ”objektiva grunder”.

Stockholms tingsrätt har nu dömt företaget till att betala 50 000 kronor i skadestånd samt ersätta mannen med 16 månadslöner för den ogiltiga uppsägningen. Amazon ska även stå för ingenjörens rättegångskostnader om 44 000 kronor.

Amazon Web Services, eller AWS, är en del av e-handelsjätten Amazon. I korthet erbjuder de företag att lägga ut sin it-drift på entreprenad, genom att dra nytta av olika datacenter runtom i världen. På plattformen kan kunderna sedan bygga, distribuera och anpassa olika appar, webbplatser och digitala tjänster. 

Bolaget har blivit ökänt för låga löner och dåliga arbetsvillkor på sina logistikcenter inom e-handelsverksamheten runt om i USA och resten av världen, samt för att aktivt motarbeta facklig organisering. 

Villkoren inom molntjänsteverksamheten AWS är bättre. Enligt deras svenska årsredovisning hade de på pappret 60 anställda en medellön på drygt 79 000 kronor under 2019. Bolaget driver i dag datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

Fotnot: Denna artikel har efter publicering uppdaterats sedan AWS menar att de inte gett motparten rätt i sak – utan vidhåller att uppsägningen skett på ”objektiva grunder”. Däremot valde företaget ändå att medge stämningsansökan om ogiltig uppsägning och de medföljande skadeståndskraven.

Läs mer: Efter regeringens uppmaning: Amazon öppnar för kollektivavtal

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera