Annons

Amazon sparkade anställd i Sverige efter olycka – döms till skadestånd

Amazon Web Services företagslogga och en it-tekniker i ett datacenter.
Amazon Web Services företagslogga och en it-tekniker i ett datacenter. Foto: TT.
En ingenjör vid Amazons datacenter i Eskilstuna fick sparken efter att ha brutit foten vid en olycka och klagat hos cheferna om en ”kaotisk och stressig” arbetsmiljö. Nu ogiltigförklaras uppsägningen av Stockholms tingsrätt – som tvingar bolaget att betala skadestånd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var under 2018 som en ingenjör i 35-årsåldern, som ursprungligen kommer från Nederländerna, rekryterades av Amazon för att arbeta på deras datacenter i Eskilstuna.

När han kom till arbetsplatsen var anläggningen fortfarande under uppbyggnad, det saknades chefer på plats och stämningen upplevdes som ”kaotisk och stressande”. Den anställde upplevde att han inte fick någon introduktion eller utbildning vid starten.

Han fick så småningom en arbetsledare, men snabbt började relationen dem emellan knaka i fogarna. Ingenjören bad sin chef om att få bättre stöd i arbetet, men upplevde att han ignorerades.

Ingenjören drabbades därefter av sömnproblem och råkade i november 2019 ut för en fallolycka. Han ramlade från en stege på fyra meters höjd och bröt foten, varefter han blev sjukskriven på heltid fram till april i år. 

Två månader senare valde Amazon att varsla ingenjören om uppsägning, på grund av personliga skäl där ”bristande arbetsprestationer” nämndes som orsak. Beslutet saknade helt grund, enligt mannens juridiska ombud på fackförbundet Unionen.

Eftersom Amazon Web Services, precis som 9 av 10 andra teknikbolag i Sverige, saknar kollektivavtal gick ärendet direkt upp till tingsrätten. Ingenjören och Unionen krävde tillsammans att uppsägningen skulle ogiltigförklaras.

Ärendet fick snabb sin upplösning eftersom Amazon Web Services medgav stämningsyrkandet och det begärda skadeståndsbeloppet. Företaget uppger dock att det inte håller med motparten i sak, utan vidhåller att uppsägningen skett på ”objektiva grunder”.

Stockholms tingsrätt har nu dömt företaget till att betala 50 000 kronor i skadestånd samt ersätta mannen med 16 månadslöner för den ogiltiga uppsägningen. Amazon ska även stå för ingenjörens rättegångskostnader om 44 000 kronor.

Amazon Web Services, eller AWS, är en del av e-handelsjätten Amazon. I korthet erbjuder de företag att lägga ut sin it-drift på entreprenad, genom att dra nytta av olika datacenter runtom i världen. På plattformen kan kunderna sedan bygga, distribuera och anpassa olika appar, webbplatser och digitala tjänster. 

Bolaget har blivit ökänt för låga löner och dåliga arbetsvillkor på sina logistikcenter inom e-handelsverksamheten runt om i USA och resten av världen, samt för att aktivt motarbeta facklig organisering. 

Villkoren inom molntjänsteverksamheten AWS är bättre. Enligt deras svenska årsredovisning hade de på pappret 60 anställda en medellön på drygt 79 000 kronor under 2019. Bolaget driver i dag datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

Fotnot: Denna artikel har efter publicering uppdaterats sedan AWS menar att de inte gett motparten rätt i sak – utan vidhåller att uppsägningen skett på ”objektiva grunder”. Däremot valde företaget ändå att medge stämningsansökan om ogiltig uppsägning och de medföljande skadeståndskraven.

Läs mer: Efter regeringens uppmaning: Amazon öppnar för kollektivavtal

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer