Annons

Amazon stämmer Pentagon efter förlorad upphandling: ”Politik kom i vägen”

Jeff Bezos och Donald Trump.
Jeff Bezos och Donald Trump. Foto: TT.
Donald Trump och Jeff Bezos är inte såta vänner. Nu väljer Amazon att stämma USA:s försvarsmakt efter att förlorat en upphandling mot konkurrenten Microsoft.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon har lämnat in en stämningsansökan mot USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Företaget bestrider beslutet att tilldela Microsoft ett jättekontrakt för molntjänster till USA:s försvarsmakt.

Avtalet har kallats för Jedi-kontraktet och handlar om att de olika försvarsgrenarna ska kunna dela information i ett system som kan genomsökas i realtid med hjälp av artificiell intelligens.

Förra veckan avvisade USA:s försvarsminister Mark Esper påståenden om att upphandlingen inte ska ha gått rätt till.

Amazon ansågs inför beslutet ligga bäst till för att få kontraktet. Det gäller i tio år och uppges vara värt 10 miljarder dollar, motsvarande 93 miljarder kronor.

”Att Microsoft vann Jedi-kontraktet handlar om att Trump hatar Bezos på grund av hans ägande av Washington Post. Det är den troliga orsaken”, sa journalisten Brad Stone nyligen till Di Digital.

Amazon har själva tidigare sagt att politik kom i vägen för en rättvis upphandling. USA:s president Donald Trump har flera gånger kritiserat både Amazon och dess grundare Jeff Bezos.

Läs mer: Succéförfattaren: ”Trumps hat mot Jeff Bezos kostar Amazon 10 miljarder dollar” 

Hör delar av Di Digitals intervju med Brad Stone i Digitalpodden:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer