Annons

Amazon startar svenskt betalbolag

Amazons vd Jeff Bezos.
Amazons vd Jeff Bezos. Foto: Ted S. Warren/TT
E-handelsjätten Amazon har startat ett svenskt betalbolag och ansökt om att få tillhandahålla betaltjänster i Sverige, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazons intåg i Sverige är nära förestående. Det har flera källor inom e-handelsbranschen berättat för Di Digital under året.

Till exempel ska Jeff Bezos bolag – som erbjuder allt från e-handel till livsmedel, streamad film och musik – ha inlett rekryteringsprocesser med flera e-handelskunniga personer i Sverige.

Nu vill Amazon också tillhandahålla betaltjänster i Sverige, kan Di Digital avslöja. Bolaget lämnade nyligen in en ansökan om detta till Finansinspektionen.

"Som framgår av vårt diarium har vi fått en ansökan om tillstånd att tillhandahålla betaltjänster från Amazon Payments Sweden AB. Informationen om vilket/vilka tillstånd ansökan rör omfattas av sekretess", skriver Love Wilén Örnulf, jurist på Finansinspektionen, i ett mejl.

Exakt vad ansökan gäller vill myndigheten inte kommentera. Det kan röra sig om allt från konton för kontantinsättning och uttag, digitala betalningar eller pengaöverföring.  

Läs mer: Det måste svenska företag göra för att överleva Amazon 

I det nybildade svenska bolaget Amazon Payments Sweden AB är Barbara Scarafia styrelseordförande. Hon är chefsjurist för Amazon i Europa och anställd vid koncernens europeiska moderbolag i Luxemburg.

Amazon har enligt handlingar hos Bolagsverket investerat 125 000 euro, eller cirka 1,3 miljoner kronor, i det nya svenska dotterbolaget.

Etableringen av betaltjänster i Sverige skulle kunna röra den befintliga tjänsten Amazon Pay, som lanserades 2007 som ett sätt för bolagets kunder att betala med sina Amazon-konton hos externa handlare.

Enligt Amazons egen sajt har e-handlare med bas i Sverige redan möjlighet att motta betalningar via Amazon Pay.

Di Digital har sökt Amazon för en kommentar.

Läs mer: Så mycket fick Amazon betala för domänen amazon.se 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer