Annons

Amazon vill att Trump vittnar under ed om förlorat mångmiljardkontrakt

Amazons grundare Jeff Bezos och USA:s president Donald Trump.
Amazons grundare Jeff Bezos och USA:s president Donald Trump. Foto: TT.
Amazon Web Services vill att president Donald Trump och flera andra vittnar under ed kring ett Pentagonkontrakt värd 10 miljarder dollar som gick till konkurrenten Microsoft. Enligt Amazon är bakgrunden en personlig vendetta. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt nyligen släppta dokument i den så kallade JEDI-affären vill Amazon att president Donald Trump vittnar under ed för att komma till botten på frågan varför Amazon inte fick kontraktet med Pentagon värt 10 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder kronor. 

Enligt Amazon är det presidentens upprepade attacker på Amazon och Washington Post-ägaren Jeff Bezos som fick det amerikanska försvarsdepartementet att välja bort Amazons molntjänster till fördel för konkurrerande Microsoft. 

I dokument som släpptes under måndagen vill Amazon låta granska sju personer ”som var tongivande” i valet av JEDI-kontraktet och som spelade viktiga roller i tilldelningen av kontraktet, skriver CNBC. 

Förutom Donald Trump vill bolaget även att att försvarsminister Mark Esper och föregångaren James Mattis sätts bakom skranket. På listan finns också försvarsdepartementets informationschef Dana Deasy och upphandlingsmyndigheten SSA samt dess styrelsemedlemmar. 

Amazon lämnade in ett överklagande i december 2019 där bolaget begärde att JEDI-kontraktet rivs upp och att intressenternas anbud granskas på nytt.

I överklagandet skrev Amazon:

”Frågan är om USA:s president ska tillåtas att använda försvarsdepartementets budget för sina personliga och politiska syften. Försvarsdepartementets djupgående och genomgående misstag är svåra att förstå och omöjliga att skilja från presidentens uttryckliga beslutsamhet att 'köra över Amazon' (screw Amazon)”, heter det bland annat i överklagandet.

Amazons advokater menar kort och gott att Amazons anbud var överlägset Microsofts, en uppfattning som även Goldman Sachs chefsanalytiker Heath Terry delande när han blev intervjuad i ett tv-inslag i CNBC.

Försvarsdepartementet tillbakavisar att man varit utsatt för yttre påverkan i processen. Departementets talesperson Elissa Smith säger i ett uttalande att ”beslutet att ge JEDI-kontraktet till Microsoft baserades på utlåtanden av en expertgrupp bestående av både civila tjänstemän och militära experter, i enlighet med försvarsdepartementets rutiner.”

Aktien steg 2,6 procent och sprängde därmed en ny rekordnivå på över 2.100 dollar per aktie, närmare bestämt 2.133,91 dollar.

Läs mer: Amazon stämmer Pentagon efter förlorad upphandling: ”Politik kom i vägen” 

Den 13 november i fjol intervjuade Digitalpodden författaren Brad Stone, som skrivit boken ”Världens största butik - Biografin om Jeff Bezos och Amazon”. Han gick då till botten med konflikten mellan Jeff Bezos och Donald Trump. Lyssna här:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer