Annons

Amazons datacenter slukar energi: ’Stoppar nya bolag i Mälardalen’

Amazon Web Services datahallar slukar energi i Mälardalen.
Amazon Web Services datahallar slukar energi i Mälardalen. Foto: TT
Amazon Web Services tre serverhallar skapar elförsörjningsproblem i Mälardalen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Våren 2017 stod det klart att Amazon Web Services skulle öppna tre datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Nu slukar serverhallarna så mycket el att det utgör ett hinder för nya företag som vill etablera sig i området. Det rapporterar P4 Sörmland.

”Vi har varit vana att kunna leverera den el som kunderna begär. Men nu är det så många och så stora effektbehov att det blir problematiskt att klara av det, helt enkelt”, säger Kjell Andersson, elnästchef på Eskilstuna Strängnas Energi och Miljö, till kanalen.

Elbolaget har upptäckt problem med den framtida elförsörjningen i regionen sedan Amazon Web Services etablering. Flera bolag står enligt P4 Sörmland i kö för att etablera sig i området.

Mälarenergi AB i Västerås och myndigheten Svenska Kraftnät säger till kanalen att det råder kapacitetsbrist i elförsörjningen. Orsaken är att det inte går att överföra energi i tillräcklig fart från norra till södra Sverige.

”I dagsläget skulle vi inte klara ett nytt Amazon”, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör i Västerås.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer