Annons

Amazons toppchef om de kassalösa butikerna: ”Allt är AI”

Werner Vogels, teknikchef på Amazon.
Werner Vogels, teknikchef på Amazon. Foto: Amanda Lindgren
Amazons test av kassalösa butiker har rönt stor uppmärksamhet. I en intervju med Di Digital berättar Amazons teknikchef om hemligheten bakom konceptet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hittills har Amazon testat kassalösa butiker på sju platser i USA. De nya butikerna öppnades från början av året och har skapat stor uppmärksamhet eftersom det innebär att handlarna inte behöver anställa lika mycket personal för kassahantering.

Hittills har det handlat om mindre butiker på testnivå, men enligt källor till Wall Street Journal ska Amazon skala upp konceptet för större butiker.

Läs mer: Amazon testar lösning för större butiker utan kassor

I en intervju med Di Digital berättar Amazons teknikchef Werner Vogels att i princip alla butiker som har videokameror redan installerade har en god start för att introducera kassalösa system.

”En vanlig butik har redan runt 10 eller 15 kameror i butiken. De skulle kunna använda det för att analysera istället för att bara titta på det”, säger han.

Bakom tekniken i Amazons kassalösa butiker ligger maskininlärning där AI-processer analyserar videon och därmed kan möjliggöra att kunderna inte behöver gå genom kassan för att betala. 

Tekniken fungerar så att en vara registreras när en kund tar den från en hylla och systemet tar automatiskt betalt när personen lämnar lokalen. Enligt Werner Vogels handlar det alltså om att Amazon utvecklat en så pass sofistikerad maskininlärning att man nu slipper kassorna.

”Allt är mashine learning och AI i de kassalösa systemen. Det handlar om att processa video och vi har byggt de första butikerna själva för att kontrollera allt. Eftersom video och ljud kan analyseras är detta möjligt”, säger han.

Själva betallösningen är också något som svenska Izettle sneglat på och följer med intresse, något Di Digital rapporterat om tidigare. 

”Transformationen inom retail just nu är galen. Många känner en stress av Amazon”, har Izettles grundare Jacob de Geer tidigare sagt om Amazons utbredning inom olika affärsområden.

Läs mer: Izettle sneglar på Amazons kassalösa butiker 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer