Annons

Amerikansk it-jätte köper upp svenskt teknikbolag

En av Modcams kameror och bolagets vd Andreas Nordgren.
En av Modcams kameror och bolagets vd Andreas Nordgren. Foto: Press.
Ännu ett svenskt teknikbolag köps upp av en amerikansk gigant. Cisco, med ett börsvärde på 1 700 miljarder konor, blir ny ägare till bildanalysföretaget Modcam från Malmö. ”De har stora muskler, mycket resurser och bra försäljningskanaler”, säger vd:n Andreas Nordgren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Malmö-baserade teknikföretaget Modcam köps upp av den amerikanska it-jätten Cisco, som har ett nuvarande börsvärde på 1 700 miljarder kronor.

Modcam har sedan starten 2013 utvecklat en smart sensor för bildanalys, som till exempel kan användas för att analysera vilka vägar kunder tar i en butik.

”Det känns jättebra. Cisco har stora muskler, mycket resurser och bra försäljningskanaler. I diskussionerna kom vi snabbt fram till att vi har liknande idéer för framtiden inom bildanalys och att vi vill lösa samma problem”, säger Andreas Nordgren, vd på Modcam, till Di Digital.

Modcam kommer nu bli en del av Ciscos affärsområde Meraki, som utvecklar både hårdvara och mjukvara inom smarta kameror.

Varför valde ni att sälja bolaget i stället för att fortsätta på egen hand?

”Det är investeringstungt att utveckla en relativt komplex teknisk produkt – som innehåller en kombination av hårdvara, algoritmer och molntjänster. Särskilt som vi haft ganska få anställda och begränsade medel. Att bli en del av ett större sammanhang ger oss nu möjlighet att accelerera ännu snabbare.”

Läs mer: Modcam tar in nytt kapital och utnyttjar butiksdöden i USA

Bolaget tog senast in externt kapital i början av året och värderades i den nyemissionen till drygt 48 miljoner kronor, enligt handlingar hos Bolagsverket.

Både Cisco och Modcam har däremot valt att hemlighålla köpesumman.

Är ni nöjda med de finansiella aspekterna i affären?

”Vi kan inte kommentera det finansiella, men vi är jättenöjda med affären i sin helhet. Framför allt är vi glada över att det vi åstadkommit nu får stor spridning i ett globalt bolag”, säger Andreas Nordgren.

Modcam har hittills haft runt 10 anställda med bas i Malmö. Meraki, den del av Cisco som bolaget nu blir en del av, har merparten av sin personal baserade i San Francisco.

”Vi kommer att bli kvar i Malmö som en utvecklingshubb inom Meraki. Jag hoppas till och med att vi kan bli fler framöver, kompetensen i Sverige och Skåneregionen kan nog vara attraktiv även för ett bolag som Cisco”, säger han.

Sedan starten har Modcam tagit in knappt 70 Mkr i externt kapital, enligt uppgifter hos Bolagsverket. På ägarlistan fanns till exempel riskkapitalbolagen Spintop Ventures och Soläng Invest, samt storbolaget Bosch.

Bland privata investerare utmärker sig Northvoltgrundaren Peter Carlsson, TAT-grundaren Johan Lenander och Vestas ordförande Bert Nordberg.

Modcam grundades av Bogdan Tudosoiu, Tord Wingren, Karl-Anders Johansson och teknikprofilen Jan Erik Solem.

Jan Erik Solem sålde tidigare i somras Mapillary, ett annat svenskt bolag inom bildanalys, till techjätten Facebook för en hemlig summa.

Läs mer: Därför köpte Facebook upp Mapillary  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer