Annons

Amerikansk mångmiljardär går in i Wallenbergs AI-bolag

Marcus Wallenberg, Peltarions medgrundare Luka Crnkovic-Friis och fondgurun James Simons.
Marcus Wallenberg, Peltarions medgrundare Luka Crnkovic-Friis och fondgurun James Simons. Foto: Evelina Carborn (Di), Emma-Sofia Olsson (Di) och Jin Lee (Bloomberg News).
Svenska AI-bolaget Peltarion tar in ytterligare 182 miljoner kronor. Bland investerarna finns en av världens mest framgångsrika fondförvaltare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"AI-geniet" Luka Crnkovic-Friis AI-bolag Peltarion, som redan sedan tidigare backas av Wallenberg, har en imponerande klientlista där bland annat NASA, Tesla, BMW och General Electric ryms.

När Peltarion nu plockar in ytterligare investeringar så står en av världens mest framgångsrika fondplacerare, matematikern och mångmiljardären James Simons, som grundade Renaissance Technologies, för en stor andel, kan Di Digital avslöja.

Det är genom James Simons family office, Euclidean Capital, som den kände multimiljardären nu går in i det svenska AI-bolaget. Enligt handlingar från Bolagsverket går amerikanen in med 98,6 miljoner kronor.

Även Wallenbergs ägarbolag FAM och EQT Ventures är med i den nya rundan, båda var med i Peltarions såddrunda på 110 Mkr i maj förra året. Nu går Wallenberg in med 42,8 Mkr och EQT står för 40,7 Mkr.

Läs mer: Wallenbergs FAM och EQT Ventures går in i AI-doldisen Peltarion 

Den nya rundan, på totalt 182 miljoner, gör att Peltarion nu värderas till dryga miljarden.

”Vi kan tyvärr inte kommentera detta”, säger bolagets marknadschef Kye Andersson.

Euclidean Capital är en av världens största givare till forskarsatsningar och har satsat stora pengar på forskning som utgår från datametoder. Bland satsningarna finns nu alltså svenska Peltarion med.

Wallenberg har ett stort intresse i AI och har startat flera satsningar inom området, bland annat forskningsprogrammet WASP där familjen pumpat in flera miljarder.

”Sveriges innovationskraft kommer att vara otroligt viktig, och då måste vi förstå och kunna detta. Åker man till vissa länder så visar det sig att de kommit väldigt långt”, sa Marcus Wallenberg under ett samtal om AI i oktober.

Läs mer: Marcus Wallenberg: Det är nyckeln till svensk konkurrenskraft 

Peltarion har utvecklat en AI-plattform som ska hjälpa bolag att implementera AI i sina respektive verksamheter. Bland annat har man utvecklat en AI-tjänst som värderar bostäder för bankers räkning. Dessutom har man samarbetat med pappersindustrin och medicintekniska företag. 

Spotify, Skype, King och Google står för en del av de anställda som Peltarion lyckats sno åt sig. 

Dessutom sitter spelprofilen tillika spelstudion EA:s förre toppchef Patrick Söderlund i Peltarions styrelse sedan augusti förra året.

Läs mer: Patrick Söderlund går in i Peltarions styrelse

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer