Annons

Amerikansk politiker kräver att succéappen Tiktok ska granskas

Zhang Yiming har grundat Bytedance.
Zhang Yiming har grundat Bytedance. Foto: TT / Kollage.
Nu reses krav i USA på en genomlysning av videoappen Tiktok, som 2017 köptes av kinesiska Bytedance.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt den republikanska senatorn Marco Rubio finns det en risk att Tiktok censurerar innehåll för att hålla den kinesiska regeringen på gott humör, skriver Nikkei Asian Review.

Läs mer: Global succéapp censurerar Kina-kritiskt innehåll, enligt läckta dokument 

Den amerikanska myndighet som uppmanas granska Tiktok är Cfius, Committee on Foreign Investment in the United States.

”Rikliga och växande bevis finns för att Tiktoks plattform för västliga marknader, inklusive USA, censurerar innehåll i linje med direktiv från det kinesiska kommunistpartiet”, twittrade Marco Rubio på torsdagen.

Ifrågasättandet av Tiktok innebär ytterligare en huvudvärk för japanska Softbank. Dess teknikinvesteringsfond Vision Fund, som på senare tid drabbats av problem i flera av sina större innehav, är storägare även i Tiktoks ägare Bytedance.

Läs även: Storägaren efter flopparna med Uber och Wework: Jag är skamsen 

Appen, där man kan skapa 15-sekunders videoklipp och synka dessa till musik, är populär bland tonåringar Sverige enligt de årligt återkommande rapporterna Svenskarna och internet.

Kinesiska Bytedance är ett av världens högst värderade startupbolag med ett uppskattat värde på 75 miljarder dollar, motsvarande drygt 700 miljarder kronor. 

Bolaget lanserade Tiktok i Kina under 2016. Året efter köpte Bytedance appen Musically och slog ihop den med sin egen för att ta sikte på den amerikanska marknaden.

( Direkt / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer