Hoppa till innehållet

Amerikansk speljätte köper svensk 3d-startup: ”Extremt glad”

Den amerikanska speljätten Epic Games, som gjort sig kända för världssuccén Fortnite, förvärvar spelstartupen Quixel från Uppsala. Prislappen i affären är okänd.

Teddy Bergsman är vd och medgrundare av Quixel. Bild från det Epic Games-ägda spelet Fortnite.
Teddy Bergsman är vd och medgrundare av Quixel. Bild från det Epic Games-ägda spelet Fortnite.Foto: Press

Quixel grundades 2011 i Uppsala av Teddy Bergsman och Waqar Azim. De använder sig av en egenutvecklad skanningsteknik som kan skapa kopior av till exempel landskap – från minsta grässtrå till största berg.

Deras tjänst används främst inom spel- och filmindustrin, där deras teknik bland annat bidragit till den senaste animerade versionen av Djungelboken. 

Bolaget med över 100 anställda har sedan starten tagit in 38 miljoner kronor i riskkapital, från bland andra GP Bullhound och Lundinfamiljens investeringsbolag Back In Black. 

Men nu står det klart att speljätten Epic Games förvärvar det svenska startupbolaget. Köpesumman i affären är inte offentliggjord.

”Det här är otroligt roligt och en extrem bekräftelse för vårt team och allt vi arbetat för. Vi tror på samma framtid som Epic Games, och det här kommer att accelerera vår vision om att skanna hela världen och göra allt material tillgängligt för alla skapare”, säger Quixels vd och medgrundare Teddy Bergsman till Di Digital. 

Ny Teknik och flera amerikanska medier var först att rapportera om nyheten.

I och med köpet kommer tidigare användare av Unreal Engine – Epic Games spelmotor – få tillgång till Quixels databas där bolagets alla 3d-modeller finns samlade. 

Läs även: Fler spelnoteringar på gång: ”Många bra bolag som man missar” 

Quixel har använt Unreal Engine sedan flera år tillbaka. Relationen bolagen emellan nådde en ny nivå tidigare i år berättar Teddy Bergsman, då de samproducerade en reklamfilm för Unreal Engine. 

”Jag är extremt glad över att det här händer. Det är en dröm som går i uppfyllelse att det är just Epic Games vi blir uppköpta av.”

Under 2018, som var ett förkortat räkenskapsår på nio månader, omsatte Quixel 15,7 Mkr och noterade en förlust på 16,7 Mkr.

”Nu fortsätter vi med exakt det vi gjort tidigare, bara snabbare. Vi vidareutvecklar våra team för att kunna täcka större delar av världen. Nu kan vi bygga flera enheter så att vi kan hantera större delar data. I längden innebär det här att mängden material som vi kan skanna varje dag ökar dramatiskt”, säger han.

Epic Games är ett av världens största spelbolag utanför börsen. När Tencent investerade i bolaget i fjol värderades 15 miljarder dollar, motsvarande 145 miljarder kronor. Flaggskeppstiteln Fortnite, som lanserades 2017, är ett så kallat shooter-spel som även fungerar som ett socialt nätverk.

Läs mer: Fortnite-bolaget flyttar till spelklustret på Södermalm 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera