Annons

Amerikanska myndigheter dementerar Kinas hackerattack – men nya bevis hittade

De kinesiska spionchippet ska ha monterats på kretskort som tog sig in i systemen hos både Apple och Amazon. OBS: Bilden är av ett annat kretskort.
De kinesiska spionchippet ska ha monterats på kretskort som tog sig in i systemen hos både Apple och Amazon. OBS: Bilden är av ett annat kretskort. Foto: Foto: Jack Mikrut
Amerikanska säkerhetsmyndigheter ger sitt stöd till Amazon och Apple, som förnekar att de utsatts för kinesiskt spioneri. Men samtidigt framkommer nya bevis för att manipulationer av hårdvara har inträffat i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det amerikanska näringslivet har skakats om efter uppgifter om att Kina utfört ett gigantiskt industrispionage. Aktionerna genomfördes med hjälp av en serie kinesiska chip, varav vissa var mindre än ett knappnålshuvud. 

Hela USA:s tekniska näringskedja uppgavs vara drabbade. Konkret rör det sig om närmare 30 amerikanska bolag, däribland Apple och Amazon. 

Det rapporterade nyhetssajten Bloomberg för en dryg vecka sedan, med hänvisning till intervjuer med 17 tunga källor inom både stat och näringsliv.

Läs mer: Kina använde pyttechipp för att spionera på Apple och Amazon 

Chippen ska ha monterats på moderkort tillverkade av bolaget Supermicro. Flera källor indikerade att de hade installerats av underleverantörer i kinesiska fabriker.

Apple och Amazon, som pekades ut som drabbade, har dock kraftfullt dementerat uppgifterna. Även Kinas regering förnekar kännedom om det inträffade. 

"Vi har varit mycket tydliga i vår dialog att vi aldrig funnit några modifierade eller försåtliga chip i moderkort”, har en lokal talesperson för molntjänstföretaget Amazon Web Services uppgett för Di Digital.

Läs mer: Amazon upprepar dementi av kinesiskt chip-spionage: ”Det är inte sant” 

Nu får de utpekade aktörerna också stöd från myndigheter. USA:s departement för inrikessäkerhet, Homeland Security, förnekar kännedom om attackerna.

”För stunden har vi ingen anledning att tvivla på uttalandena från de utpekade företagen”, säger en talesperson till Bloomberg.

Enligt uppgifter till Bloomberg ska dock polisorganisationen FBI ha utrett intrången. 

Amazon har också samarbetat med myndigheterna i frågan, heter det. Det förnekas dock av e-handelsjätten.

”Vi har inte deltagit i några myndighetsledda undersökningar i ärendet”, uppger en talesperson för Amazon Web Services till Di Digital.

Under de senaste dagarna har det däremot framkommit bevis för att attacker från Kina har inträffat.

Ett stort amerikansk telekombolag har upptäckt manipulerad hårdvara från Supermicro, enligt säkerhetsexperten Yossi Appleboum som arbetat för företaget, rapporterar Bloomberg.

Det upptäckta intrånget skiljer sig något från det som Amazon och Apple ska ha drabbats av, men attackerna delar flera utmärkande drag.

Den tidigare Ericsson-vd:n Hans Vestbergs telekombolag Verizon förnekar att attacken skulle ha drabbat dem. Samma svar ger konkurrenten Sprint, medan den tredje stora branschaktören T-Mobile inte har gått att nå för en kommentar.

Den norska säkerhetsmyndigheten NSM har samtidigt bekräftat att redan i juni haft kännedom om "problem" i Supermicros produkter. Men det är oklart huruvida det handlar om upptäckter av kinesiska chipp, skriver Bloomberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies