Annons

Analys: IT-säkerhetsaktien att satsa på

Ökad risk för cyberbrott har gjort it-säkerhet till en het bransch. Men samtidigt som branschledarna växer stabilt har börsens mindre aktörer det motigt. Di:s Ulf Petersson tittar närmare på tre aktörer som verkar inom området och hittar en dyr men intressant aktie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Denna artikel är ett utdrag från magasinet Di Dimension) 

F-Secure – för många frågetecken

Det finländska datasäkerhetsbolaget F-Secure är mest känt för sina antivirusprogram och var extremt haussat vid millennieskiftet. Sedan dess har det varit en besvärlig börsresa med undantag för ett hastigt ryck uppåt för ett år sedan när den ryska konkurrenten Kaspersky hamnade i onåd hos amerikanska myndigheter.

F-Secure försöker växla från att sälja dataskyddsprogram till persondatorer till en fungerande B2B-affär och satsar hårt på området genom förvärv. Men så sent som i oktober tvingades bolaget till en ny vinstvarning. F-Secure räknar nu med ett rörelseresultat före avskrivningar på motsvarande 150–190 miljoner kronor. 

Trots det senaste årets kursfall värderas F-Secure till nära 4 miljarder kronor och bär därmed fortfarande höga förhoppningar sett till värderingen i absoluta tal och sett till att bolagets rörelsemarginal senaste åren trendmässigt har minskat från nivåer på 20 procent till runt 5 procent.

Även om branschen är het behövs en annan trendriktning för att F-Secure ska vara en intressant aktieplacering. 

Läs mer: Leta utanför börslistan om du vill hitta de verkliga guldkornen

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/30591DfvedTa/

Clavister – bolag att hålla ögonen på från utsidan

Örnsköldsviksbolaget Clavister har sina kunder i telekomsektorn och utvecklar bland annat tekniska brandväggar. Clavister har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan 2014 men utvecklingen har varit stökig. Aktien steg kraftigt under 2015 men har sedan dess tappat och handlas nu till noteringskursen. 

Bolaget har knappt 200 anställda, omsätter cirka 100 miljoner kronor om året och gör en rörelseförlust i motsvarande storleksordning. Clavister fick under fjolåret skarp kritik från Stockholmsbörsen för bristande informationsgivning och därför är det bra att delar av styrelsen har bytts ut och att det har kommit in namnkunniga personer som Jan Frykhammar (tidigare vice vd på Ericsson) och Staffan Dahlström (vd för det framgångsrika it-bolaget HMS). Förändringarna gör att man ska hålla ögonen på Clavister. Det är dock ingen brådska med att springa och köpa aktier. Bolagets förlusttakt måste avta eller så behöver man säkra finanserna på lång sikt genom en rejäl nyemission. Tills detta har skett ska man följa Clavister från utsidan. 

Verisec – Gasellen som utmanar bank-id

Verisec är ett it-bolag som redan 2010 och 2011 utsågs till Gasell av Dagens industri efter att ha levererat över 5 miljoner bankdosor i Sverige. Bolaget är sedan 2014 noterat på First North och omsätter för närvarande runt 70 miljoner kronor på årsbasis med en rörelseförlust på cirka 30 miljoner kronor. Börsvärdet ligger på 500 miljoner kronor. 

Sett till siffrorna är Verisec förstås en högriskplacering, men en intressant sådan sedan bolaget har lanserat Freja som är en utmanare till bankernas bank-id. Några som tror på idén är bland annat Swedbanks fondbolag Robur och investmentbolaget Svolder, som tecknade aktier i samband med nyemissionen i våras. 

Fördelen med Freja är att tjänsten är helt gratis för användarna och billigare för myndigheter och företag som behöver identifiera sina kunder på nätet. Lanseringen skedde i full skala i våras och ännu har effekten inte synts i resultaträkningen. Men den lyckade emissionen och att produkten är ny gör att aktien är intressant,  även om den är dyr sett till dagens siffror. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer