Hoppa till innehållet

Analys: "Volvos säkerhetstänk nyckeln till Uber-affären"

När bilarna blir självkörande handlar allt om tillit och förtroende för tekniken. Det inser Uber som vill dra fördel av Volvos säkerhetsarbete, skriver Di:s bilexpert Karin Olander. 

Karin Olander ser Ubers och Volvos samarbete som en logisk väg in i framtiden för biltillverkaren.
Karin Olander ser Ubers och Volvos samarbete som en logisk väg in i framtiden för biltillverkaren.

Förändringen mot självkörande bilar är på väg med allt raskare steg. Alla de stora biltillverkarna satsar på att utveckla bilar med teknik för autonom körning. 

Men nya aktörer utmanar industrin. Taxiföretaget Uber ser en framtid där det viktigaste för människor är att kunna förflytta sig smidigt. Inte att i första hand äga en egen bil. De biltillverkare som hakar på är vinnare. Samarbeten innebär delade utvecklingskostnader och ökade intäkter.

Utvecklingen påminner om det vi har sett i mobiltelefonibranschen.

Utvecklingen påminner om det vi har sett i mobiltelefonibranschen där operatörerna, mer än telefontillverkarna, har kontakten med kunderna. Undantaget Apple.

Dagens tillkännagivande från Volvo Cars och Uber är därför ett stort steg. Bolagen ska gemensamt satsa 300 miljoner dollar (motsvarande runt 2,5 miljarder kronor) i ett projekt för att utveckla självkörande bilar. Volvo förser Uber med bilar baserade på den sjusitsiga suven XC90. Uber utrustar bilarna med teknik för självkörning som radar, sensorer, kameror och mjukvara.  

Läs mer: Volvos planer för framtidens bilar

Tidsplanen är extremt tajt. Uber planerar att ha testbilar rullande i Pittsburgh i USA redan om några veckor. Under testperioden kommer det finnas förare i bilarna, men tanken längre fram är att erbjuda förarlösa taxibilar.

Ska Ubers kunder våga beställa en taxi som kör av sig självt är det lättare om bilmärket utstrålar trygghet.

Volvo har redan levererat ett antal modifierade XC90 till Uber och det ska bli runt hundra innan året är slut. För Volvo är det ett kvitto på att bolagets långa säkerhetsarbete betalar sig. Även om bilarna körs utan förare är det ju vi människor som ska sitta i dem. Och vi har känslor. Allt handlar om tillit och förtroende för tekniken. Det inser Uber som vill dra fördel av Volvos säkerhetsrykte. Ska Ubers kunder våga beställa en taxi som kör av sig självt är det lättare om bilmärket utstrålar trygghet. Volvo har satt upp målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en Volvo från 2020. För att kunna uppfylla det krävs teknik som förhindrar mänskliga misstag i trafiken. 

Läs mer: Här utspelar sig slaget om självkörande bilar

Volvo Cars inleder sitt eget storskaliga försök med självkörande bilar i Göteborg nästa år. I projektet Drive Me ska 100 vanliga bilägare vara testpiloter.

Från Ubers sida heter det att man inte utesluter att jobba även med andra biltillverkare. General Motors har gått in i Uberkonkurrenten Lyft och Volkswagen stöder Gett.

Vi kommer att få se fler affärer och samarbeten där biltillverkarna försöker hitta sin plats i den nya värdekedjan. För dem som lyckas anpassa sig finns pengar att tjäna.


Karin Olander skriver om fordonsindustrin för Di och belönades nyligen med Kungliga Automobilklubbens journalistpris.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera