Annons

Analytiker: Stopp i flödet för Kinas techbolag – torka väntar Europa

Kollage: Arnobio Morelix, innovationschef på Startup Genome som har analyserat riskkapitalinvesteringar i coronakrisens spår, och den kinesiska techmetropolen Shenzhen.
Kollage: Arnobio Morelix, innovationschef på Startup Genome som har analyserat riskkapitalinvesteringar i coronakrisens spår, och den kinesiska techmetropolen Shenzhen.
Riskkapitalet har redan sinat i coronakrisens Kina och torkan kommer att breda ut sig, enligt en analysfirma. ”Vi förväntar oss att startupinvesteringarna kommer att minska även i Europa”, säger Arnobio Morelix på Startup Genome.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska analysfirman Startup Genome samlar varje år in data för att ranka och jämföra 150 startup-städer över hela världen.

Nu har Startup Genome gjort en djupdykning i hur corona-pandemin har påverkat startupinvesteringar i olika länder under årets första två månader.

Bilden som framträder är en dramatisk minskning av riskkapitalinvesteringar i Asien och framför allt Kina.

I Kina har antalet serie A-rundor minskat med 61 procent, i Asien som helhet 46 procent. Relativt resten av världen minskade antalet kinesiska riskkapitalrundor med 57 procent under januari och februari. Rapporten använder november-december 2019 som utgångspunkt och bygger på data från den finansiella databasen Pitchbook.

I Europa ökade antalet finansieringsrundor något under årets två första månader enligt Startup Genome. I Sverige rivstartade bolagen 2020 och tog in totalt närmare 5 miljarder kronor under januari.

Men viruset uppträdde som bekant först i Kina och landet var först med att införa restriktioner och karantäner. I Sverige och i större delen av Europa märktes virusets ekonomiska effekter av på allvar först en bit in i mars.

Arnobio Morelix, som är innovationschef på Startup Genome, tror därför att coronaeffekten så småningom kommer att synas även i statistiken för Europa.

”Givet den globala ekonomiska kris som Covid-19 har utlöst förväntar vi oss att startupinvesteringarna kommer att minska även i Europa”, säger han till Di Digital.

Läs även: Startup Genomes grundare: ”Resten av världen betalar skatt till Silicon Valley”

Om resten av världen påverkas på samma sätt som Kina kan det innebära en nedgång i riskkapitalinvesteringarna på motsvarande nästan 300 miljarder kronor under 2020. Det skulle i sin tur kunna fälla många startupbolag, som i tillväxtfasen brukar ta in nytt riskkapital med 12 till 18 månaders mellanrum, konstaterar Arnobio Morelix.

”Det här är en väldigt speciell och turbulent situation för startupbolag över hela världen. Men å andra sidan skapar kriser möjligheter. Vid tiden för den förra finanskrisen grundades över 50 enhörningsbolag”, säger han.

Ser ni några tecken på en återhämtning i Kina?

”Ingen vet vad som väntar, men vi ser en liten ökning i aktiviteten i Kina. Långsamt börjar vi se att företag börjar komma igång igen och att personalen arbetar från kontoren. Men vi vet inte hur djupt fallet blir.”

Förändringen i antalet riskkapitalrundor från november-december 2019 till januari-februari 2020.
Förändringen i antalet riskkapitalrundor från november-december 2019 till januari-februari 2020. Foto: Startup Genome/Faksimil

Den svenske entreprenören Tom Xiong, som driver ett techbolag i Shanghai och är rådgivare till bland annat det svenska börsbolaget Bambuser, sa till Di Digital i slutet av mars att kinesiska företag med stora team och stora utgifter hade sagt upp mycket personal medan andra hade försökt hitta nya produkter eller sätt att få intäkter.

”Det man ska komma ihåg är att under en sån här kris finns det ingen som kan rädda en. Investerarna är inte så himla sugna på att stoppa ner pengarna i ett svart hål som kan fortsätta hur länge som helst”, sade han bland annat.

Men trots det allvarliga läget hade få kinesiska bolag stängt ned helt och hållet, konstaterade Tom Xiong.

Läs mer: Shanghai-entreprenörens råd till svenska småbolag: Planera för noll intäkter

I Sverige och Europa har startupbolag uttryckt en oro för att krisen kommer att täppa till riskkapitalkranarna.

I en enkät från Startup Sweden - som är en del av Tillväxtverket - med 501 tillfrågade tillväxtbolag, uttryckte en dryg majoritet en oro för att riskkapitalet ska torka ut.

En genomgång av de svenska riskkapitalrundorna för mars som Di Digital gjorde visade inte på någon tvärnit. De största rundorna låg på ungefär samma nivå som månaden innan.

Läs även: Rekordfyllda fonder ser köpläge: ”Kommer en tid efter corona”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer