Hoppa till innehållet

Anders Borg: ”Fintech förvärrar nästa finanskris”

Fintech-revolutionen medför enorma fördelar, men skapar även stora risker för världens finansiella stabilitet. Det sa före detta finansminister Anders Borg från scen på DI:s fintech-konferens under torsdagskvällen.

Den förre finansministern Anders Borg (M) talade på Dagens Industris fintech-event under torsdagen.
Den förre finansministern Anders Borg (M) talade på Dagens Industris fintech-event under torsdagen.Foto: Oskar Omne.

En uppsjö av nya finansiella teknikbolag utmanar just nu storbankerna bankerna i hela värden. I Sverige värderas bolag som Klarna och Izettle till miljardbelopp. Och internationellt har de riktigt stora teknikbolagen börjat lansera tjänster i den finansiella sektorn.

”Alibabas betalningstjänst Alipay har redan 450 miljoner användare idag. Man är 60 procent större än Paypal och man växer fortare”, säger Anders Borg medan han värmer upp publiken från scenen.

Han är sist ut att tala vid Dagens Industris fintech-konferens på Grand Hotel i Stockholm under torsdagen och bidrar med ett internationellt perspektiv på den internationella finansbranschen. Bilden han målar upp är av en bransch som ”Uber-fieras” i allt högre takt.

”Uber är världens största taxibolag, men man har inga bilar. På samma sätt ser vi nu sparbolag utan förvaltare, lånebolag utan kapital och betalbolag som inte är banker”, säger han.

Sveriges förre finansminister är idag vice ordförande för Kinnevik och Senior Advisor for Citi. Samtidigt är han ordförande i World Economic Forums initiativ med inriktning mot det globala finanssystemet.

Rollerna tycks ha gett honom ett tudelat perspektiv på den fintech-våg som nu sköljer över världen – och som han själv både bidrar till och analyserar ur ett regleringsperspektiv. Dels är han positiv till Kinnevikägda Millicoms tjänster som låter fattiga bönder på den Tanzaniska landsbygden se väderleksrapporter och råvarupriser i mobilen. Dels fruktar han på sårbarheten i en värld som blir allt mer konkurrensutsatt och sammanflätad.

”I grund och botten är det bra att vi får en snabb teknologisk omvandling som utmanar traditionella banker. Fler får tillgång till banktjänster, vi får ner kostnaderna och det kan bidra till att man minskar riskerna i systemet. Detta är något man ska välkomna och något som centralbanker ska underlätta”, säger han till Di Digital när han klivit ner från scen.

Sedan vänder han på kuttingen och talar om ökade risker på längre sikt.

”Men så fort man utmanar bankernas lönsamhet så skapar man ett tryck som kan leda till mer expansiv kreditgivning och sänkta krav på riskhantering. I den typen av miljöer kan det uppstå bubblor och bekymmer. Vi ser inte det ännu, men spolar man fram bandet 5-10 år kan det utgöra alvarliga risker.”

Vilka andra risker ser du med den tekniska utvecklingen?

”Vi ser ju även att allt fler tillgångspriser är korrelerade idag. Jag tror fintech-utvecklingen kan bidra till det. Får man till exempel blockchainbaserade börser med snabbare settlements och ökad genomlysning, ja då gör det att man tar större risker och sprider dessa riskerna längre ut i systemets kapillärer. Man få då en ännu större samverkan mellan olika tillgångsslag. Får man då en smäll riskerar svallvågor av den att bli större.”

Hur kommer nästa finanskris att se ut?

”Det som kan skaka om systemet idag är att vi har väldigt lite likviditet på de globala finansiella marknaderna. Får vi en smäll någonstans kommer den sprida sig väldigt snabbt genom olika marknader och regioner. Med de regelverk vi har finns det en risk att traditionella banker inte klarar av att tillhandahålla den likviditet som krävs. Då blir ännu stökigare”.

2008 var det amerikanska bolån. Vad utlöser nästa finanskris?

”Det vet man aldrig. Men för hög belåning och för låg likviditet är vanliga orsaker.


Läs även: Dreams närmar sig ett avtal med utländsk storbank

Foto: Sparappen Dreams ska expandera internationellt. Förhandlingar pågår och inom ett år har man tecknat avtal minst en utländsk storbank, säger vd Henrik Rosvall.

Läs även: Nordea skissar på fintech-plattform – ”ska bli som App Store”
Foto: Oskar Omne
EU-direktivet PSD2 tvingar bankerna att öppna upp sin data för fintech-utmanare. Nu lovar Nordeas Gunnar Berger att banken ska bli ett App Store och öppna upp för samarbeten med hundratals fintech-bolag redan 2020. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera