Annons

Anders Borg om onoterade investeringar: ”Jag har tre grundkriterier”

Finansmannen Anders Borg ger sina bästa tips för att investera i onoterade bolag.
Finansmannen Anders Borg ger sina bästa tips för att investera i onoterade bolag. Foto: Evelina Carborn
Anders Borg har under det senaste kvartalet investerat i tre startupbolag inom fintech. ”Vill man vara med och bygga snabbväxare ska man gå in i områden där man har något att tillföra”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansmannen och den före detta finansministern Anders Borg utlovade på Di:s scen i Almedalen att han skulle börja investera i startupbolag. Ett kvartal senare har Anders Borg investerat i tre fintechbolag: Robotrådgivaren Lysa (NTL), fakturaappen Dicopay (NTL) samt peer to peer-utlånaren Lendify (NTL).

”Jag tänker göra en handfull investeringar så det kommer att tillkomma några till. Jag tänker mig att i alla de här fallen kommer jag att vara rätt aktiv”, säger Anders Borg.

Anders Borg har träffat flera hundra bolag och förutom en bra affärsidé är det teamet som är avgörande om han beslutar sig för att investera. 

”Det måste vara ett team med bra stämning, bra kompetens och personer som har potential att bygga något stort. Så det ska både vara en bra investering och ett bolag som jag tycker att det är intressant och kul att jobba med”, säger han. 

Förutom det långsiktiga sparandet på börsen uppmuntrar Anders Borg till investeringar i snabbväxande nya bolag.

”Som en komplettering till börsen tycker jag att man ska försöka göra en del investeringar i startupföretag. Det är spännande att vara med om en stor omvandling och bygga konsumentmakt på nya marknader. Det är kul att få vara med och hjälpa människor som vill växa och skapar en bättre framtid för Sverige.”

 Läs även: Anders Borg blir delägare i bankutmanaren Lendify 

Förutom fintech har områden som healthtech och foodtech växt i popularitet bland svenska affärsänglar och riskkapitalbolag. Men Anders Borg håller sig till sitt specialområde när det gäller investeringar.

”Vill man vara med och bygga snabbväxare tycker jag att man ska gå in i områden där man har något att tillföra. Det ska finnas en koppling mellan vad man har för övertygelse och hur man investerar. Sen investerar jag naturligtvis mycket i andra bolag som jag jobbar i, min huvudinvestering är i Kinnevik som är en viktig partner för mig”, säger han.

Har du några tips om hur man lyckas pricka rätt när man investerar i onoterat?

"Jag tror att man måste tro på de människor som man investerar i för teamet är helt avgörande. Man måste i grund och botten känna att teknikplattformen är välbyggd. Det är en av Sveriges styrkor jämfört med andra länder. Här har vi bra ingenjörer och man bygger bra grejer. Det tredje är att man måste vara övertygad om att bolaget har en långsiktig lönsamhet. Det måste byggas en konsumentmakt på schysta villkor så att det håller i längden. Det är de tre grundkriterierna."

Vill man vara med och bygga snabbväxare tycker jag att man ska gå in i områden där man har något att tillföra

Bolag med företagstjänster brukar beskrivas som en lättare marknad än bolag som vänder sig direkt till konsumenter men enligt Anders Borg har de liknande utmaningar.

”Jag är väldigt agnostiskt. Mycket av det som kommer på tekniksidan finns i business-to-business. Det byggs mycket inom AI, nya system och hela internet of things – där är det business to business. Men där handlar det också om att förändra organisationer, marknader, ta ner kostnader och skala på ett helt nytt sätt. Du har samma komponenter som du har i ett konsumentbolag.”  

Vad gör folk för misstag när det gäller investeringar i startupbolag?

”Om man tittar på en del bolag så är de svajiga i siffrorna. De har inte en bra grund i sina planer. Ibland är de också lite naiva kring hur marginalerna ska se ut på lång sikt. De har kanske 2-4 år framför sig med bra tillväxt men sen kanske lönsamheten ändå inte finns där för att marknaden förändras. Så man ska tro på bolag som långsiktigt kan ha schysta marginaler.”

Läs mer: Så hittar du vinnarna bland onoterade aktier

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer