Annons

Anders Borgs bankutmanare dubblar intäkterna – men går back med 150 miljoner

Nicholas Sundén-Cullberg, Andres Borg och Erika Eliasson.
Nicholas Sundén-Cullberg, Andres Borg och Erika Eliasson. Foto: Evelina Carborn
Den svenska bankutmanaren Lendify växte sina intäkter med 156 procent i fjol. Men samtidigt bidrog ökade kostnader i verksamheten till ett minusresultat på hela 152 miljoner kronor. ”Allt går enligt plan”, säger kommunikationschefen Erika Eliasson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lendify grundades 2014 och var en av de första aktörerna som lanserade en så kallad peer-to-peer-plattform i Sverige. Det betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan inblandning av de klassiska bankerna. 

På plattformen finns nu drygt 12 000 aktiva sparkunder och Lendify tjänar pengar på att ta ut en avgift från investerarna. 

Under 2018 ökade omsättningen med 156 procent till 64,4 miljoner kronor, uppger kommunikationschefen Erika Eliasson för Di Digital.

”Vår tillväxtresa har verkligen tagit fart. Vi nådde en halv miljard kronor i total utlåning i november 2017, 1 miljard kronor i maj 2018 och 2 miljarder kronor nu i början av 2019. Det finns en enorm skalbarhet i vår affärsmodell och intäkterna utvecklas i takt med att utlåningen ökar”, säger hon.

Men samtidigt ökade Lendifys förluster på sista raden till hela 152,3 Mkr i fjol, enligt bolaget självt. Det kan jämföras med ett minusresultat på 70 Mkr under 2017, som var ett förkortat räkenskapsår på åtta månader.

”Det som drev kostnader i fjol var arbetet med att effektivisera vår finansiering”, säger hon.

”Vi har bland annat återkallat två obligationsemissioner på marknaden, vilket medförde omstruktureringskostnader. Sedan har vi även slutit avtal med två mycket stora och väletablerade institutionella investerare, det krävde interna resurser och externa rådgivare. Vi har också genomfört ett antal nyckelrekryteringar.”

I takt med att Lendify tagit in alltmer kapital från institutioner och banker har bolaget blivit en bredare marknadsplats för långivning. Under våren 2019 har bolaget tagit in 2,8 miljarder kronor – pengar som är öronmärkta för utlåning – från flera institutioner, däribland Insight Investment, Nordea och den norska banken DNB.

Läs mer: Lendify tar in 1,5 miljarder kronor från kapitaljätte 

Merparten av nyutlåningen sker nu med hjälp av institutionellt kapital, snarare än via peer-to-peer, berättar Erika Eliasson.

”Vi har låga operativa kostnader i verksamheten. Vi hanterar ungefär samma volymer på 35-40 personer som nischbankerna gör på kanske 200-300 personer”, säger hon.

Under första halvan av 2019 har Lendify omsatt 58,8 Mkr, ungefär lika mycket som under hela fjolåret.

”Allt går enligt plan. Vi ser en fortsatt stark tillväxt och går mot lönsamhet”, säger hon, utan att vilja svara på om bolaget kommer gå med vinst eller inte under 2019.

Lendify erbjuder blancolån utan säkerheter, men enbart till svenska hushåll med hög kreditvärdighet, som bolaget självt beskriver det. 

Läs mer: Fintechbolaget Lendify skickar allt fler till Kronofogden 

Några av Lendifys externa investerare är den tidigare finansministern Anders Borg, Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth.

I början av 2018 tog Lendify in 112 Mkr i en nyemission för att finansiera den löpande verksamheten. Sedan dess har inga större kapitalanskaffningar kommunicerats eller registrerats hos Bolagsverket.

”Vi för en löpande dialog med kapitalmarknaden”, säger Erika Eliasson.

Ni gjorde en förlust på 152,3 Mkr i fjol. Kommer ni behöva plocka in mer externt kapital i år?

”Mitt svar blir detsamma på den frågan”, säger hon.

Läs mer: Så mycket investerar Anders Borg i sina startupbolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer