Annons

Anders Borgs fintechbolag skickar allt fler till Kronofogden

Från vänster: Nicholas Sundén-Cullberg, vd och medgrundare, Anders Borg och Erika Eliasson, investeraransvarig Lendify.
Från vänster: Nicholas Sundén-Cullberg, vd och medgrundare, Anders Borg och Erika Eliasson, investeraransvarig Lendify. Foto: Evelina Carborn
Fintechbolaget Lendify lånar nu ut för flera miljarder kronor till svenska privatpersoner. I takt med att bolaget växer så har också kundernas skulder hos Kronofogden ökat, visar Di Digitals granskning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vår modell bygger på delningsekonomin (peer to peer) likt Uber och Airbnb, vilket gör det billigare och effektivare än att gå via en bank för att låna och investera.” Så beskriver utmanaren Lendify sina lånetjänster.

Bolaget erbjuder en plattform för lån mellan privatpersoner utan bankernas inblandning. Den som lånar ut får sedan avkastning på sitt kapital.

I maj 2018 nådde Lendify 1 miljard kronor i utbetalda lån och i mars i år sprängde bolaget 2-miljardersvallen. 

Bland de som investerat i bolaget finns tunga namn som den före detta finansministern Anders Borg och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Läs mer: Så mycket investerar Anders Borg i sina startupbolag 

I januari meddelade Lendify att man tagit in 1 miljard kronor för att fortsätta utlåningen till svenska konsumenter.

Men i takt med att bolaget växer är det allt fler kunder som inte klarar av att betala tillbaka sina lån.

Under 2017 skickade Lendifykoncernen in 53 ansökningar till Kronofogden med en totalskuld på sammanlagt 3,6 Mkr. 2018 ökade antalet ansökningar om indrivning till 209 till ett totalbelopp på 31 Mkr.

Hittills i år har Lendify skickat in 67 ansökningar till Kronofogden för indrivning, där totalskulden ligger på 6,2 Mkr.

”Våra ansökningar till Kronofogden har legat stabilt de senaste 12 månaderna och vi ligger på kreditförluster på cirka 1,5 procent. Att antalet ansökningar till Kronofogden ökar i absoluta tal är en naturlig funktion av att lånestocken växer”, säger Erika Eliasson, strategisk kommunikationschef på Lendify.

Det ser ut som att det kan bli en ökning av ärenden från Lendify till Kronofogden även i år, vad gör ni för att förhindra att människor hamnar där?

”Andelen ärenden i förhållande till lånestocken ökar inte och vi gör allt vi kan för att skapa incitament för låntagarna att betala i tid. Dels har vi vårt rewards-program där låntagare bland annat får poäng när de betalar räkningarna i tid, på sikt kan det leda till sänkt ränta. Så vi gör aktiva insatser för att ta låntagare till att bli sparare, att bidra till ett bra ekonomiskt beteende”, säger Erika Eliasson.

Lendify administrerar betalningspåminnelserna till kunderna. Inkassoverksamheten sköts av indrivarbolaget Lowell, tidigare Lindorff Sverige. Enligt Erika Eliasson har ”en mycket liten andel” av kunders skulder sålts vidare till andra bolag.

Läs mer: Klarnakunder i trubbel hos Kronofogden: ”Gäller att få in folk i kreditsvängen” 

Lendify erbjuder en rad konsumentlån. I portföljen finns bland annat lån för köksrenoveringar, billån eller blancolån.

I kedjan från den första betalningsavin till att skulden blir ett ärende hos Kronofogden finns flera steg. Bland annat skickar Lendify ut påminnelser och ringer eller sms:ar kunder som inte betalar.

De skriftliga påminnelserna, som är tre till antalet, kostar kunden 60 kronor per tillfälle. Efter 120 dagar från förfallodagen går ärendet till inkasso. Enligt Erika Eliasson står försenade betalningar för mindre än 1 procent av Lendifys totala intäkter.

”Vi lägger dock tid på att hantera sena betalare och det är bättre för bolaget och för våra sparare att låntagarna betalar i tid”, säger Erika Eliasson.

2017 omsatte Lendify 25 Mkr, en rejäl tillväxt från 4,5 Mkr året innan. Samtidigt ökade förlusten från 52 till 69 Mkr.

Läs mer: Förlusterna växer för låneutmanaren Lendify 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer