Annons

Anders Borgs nya investeringar: Tech

Anders Borg är en av gästerna på Di Digitals event Techsöndag i Almedalen.
Anders Borg är en av gästerna på Di Digitals event Techsöndag i Almedalen. Foto: Joey Abrait
Före detta finansminister Anders Borg har börjat investera i techstartups, det avslöjar han på Di Digitals scen under Techsöndag i Almedalen. Han passar också på att ge några tips om vad investerare bör tänka på när de placerar sina pengar i techsektorn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan valförlusten 2014 har före detta finansministern Anders Borg lämnat politiken. Sedan dess har han haft flera toppositioner i flera stora bolag. 

Nu kan Di Digital avslöja Anders Borgs senaste satsning. På Di Digitals scen i Almedalen berättade Anders Borg om sitt nya mål. Han blir affärsängel och har redan investerat i flera mindre bolag.

”De flesta borde spara i trygga aktier. Men jag tycker att det är kul att investera i små snabbväxande bolag”, säger Anders Borg på Di Digitals scen under Techsöndagen.

Hur mycket Anders Borg investerat och i vad, det är han mycket förtegen om.

”Man ska vara försiktig när man talar om saker, speciellt när man pratar om sin privatekonomi”, säger han.

Anders Borg har efter tiden som finansminister arbetat med att ge råd för vad andra, större finansaktörer ska göra. Nu kommer han att riskera pengar från egna plånboken. Därför passade han på att ge några tips om hur man ska tänka när man går in i nystartade techbolag.

”Jag investerar i en del av dem och har en trygg modell för att förstå dem. För det första måste man tro på grundaren, sedan måste det finnas en grundläggande teknisk idé som fungerar och gör det den ska göra tio gånger bättre. Det måste också finnas en hög lönsamhet, det måste finnas en barriär som gör att kunderna betalar för tjänsterna”, säger han.

Läs även: Se Di Digitals Techsöndag direktsänd från Almedalen 

Till en början har Anders Borg gått in med mindre belopp för att doppa tårna som investerare. Grunden i Anders Borgs portfölj är de stora svenska bolagen. Men han säger också att han träffar flera techbolag just nu.

”Jag har träffat uppemot två techbolag om dagen förra månaden. Jag fortsätter gärna att träffa techbolag och jag investerar gärna i dem”, säger Anders Borg.

Anders Borg är framför allt engagerad i AI inom finans. Genom sin roll som rådgivare till det amerikanska bolaget Ipsoft har intresset för AI inom fintech ökat. Enligt Anders Borg är det SEB som kommer vara först ut i Sverige bland bankerna när det kommer till AI.

”Vi sitter i möte och diskussioner med nästa alla de stora europeiska bankerna. Jag skulle säga att alla jobbar med AI i dag. Det är ännu ingen som vågat gå ut brett till kunder, det finns en hygglig chans att SEB blir först med att gå ut med AI som verkar mot kund”, säger Anders Borg.

Borg passade också på att hylla de stora techbolagen som Amazon, Alibaba och Kinnevik men framför allt Spotify – även om han erkände att han inte köpt aktier i svenska musikundret.

”Vem kan inte älska Spotify. Jag tror att Spotify kommer bli ett fantastiskt bolag”, sa han. 

Läs även: ”Därför slår Spotify kursrekord på Wall Street” 


Mer om detta i Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer