Annons

Anders Tegnell överväger corona-app

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uppger att Folkhälsomyndigheten överväger att utöka sin datainsamling via appar. ”Vi håller på att göra en analys av rimligheten och nödvändigheten i den typen av data”, säger han till Sveriges Radio.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I Asien har kampen mot spridningen av coronaviruset inte bara skett via tester och uppmaningar till allmänheten att hålla sig hemma. I Sydkorea har man exempelvis även använt högteknologiska hjälpmedel för att spåra smittade. Dagens Nyheter rapporterade nyligen om hur invånare kunnat få sms när de varit på platser där en eller flera personer vistats, som senare bekräftats ha covid-19. 

Nu rapporterar Sveriges Radio att även länder som Tyskland, Danmark och Norge ägnar sig allt åt smittspårning med hjälp av mobildata. Flera länders myndigheter använder sig av såkallad geodata – om än i aggregerad och anonymiserad form.

Vi håller på att göra en analys av rimligheten och nödvändigheten i den typen av data.

Men i Sverige är man inte där ännu. Vare sig teknikjättarna Google och Facebook, eller de fyra stora mobiloperatörerna har mottagit någon förfrågan om hjälp från myndigheterna. 

”Vi har inte fått några förfrågningar från svenska myndigheter. I Danmark pågår en diskussion, men allt med data är känsligt och skyddat av flera lagar. Så det är inte helt klart”, säger Mårten Lundberg, talesperson för operatören Tre i Sverige till Sveriges Radio.

I länder som Italien, Tyskland och Österrike uppges operatörer redan nu lämna över data så att myndigheterna kan se om allmänheten bryter mot utegångsförbud.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uppger att Folkhälsomyndigheten överväger att utöka sin datainsamling.

”Vi får en del varningssignaler om att det här med appar är känsligt. De kapas lätt och man får in konstig data från dem. Vi håller på att göra en analys av rimligheten och nödvändigheten i den typen av data”, säger han till Sveriges Radio.

Han menar att en tjänst skulle kunna lanseras inom några veckor, och betonar att vi fortfarande är ”tidigt i förloppet”.

”Jag tror att vi kan komma igång inom den närmsta veckan eller två. Om det nu blir vi, akademin eller någon annan som driftar det får vi se”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer