Annons

Anders Ygeman: ”5g-aktivisterna driver ryskt narrativ”

Anders Ygeman är Sveriges energi- och digitaliseringsminister och därmed ansvarig för den svenska utbyggnaden av nästa generations mobilnät, 5g.
Anders Ygeman är Sveriges energi- och digitaliseringsminister och därmed ansvarig för den svenska utbyggnaden av nästa generations mobilnät, 5g. Foto: Jack Mikrut
Den svenske digitaliseringsministern har hamnat i skottgluggen för 5g-aktivister – och på kuppen hånats av den ryska ambassaden. Men vad är det han egentligen sagt, och vilka är det som är efter honom? Di Digital reder ut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Året började med en rivstart för Anders Ygeman. Efter en intervju med TT i december under rubriken ”Ygeman mål för rysk nätattack” blev han påhoppad av den ryska ambassaden som kallade honom paranoid.

Det som hänt Ygeman, och det som föranledde ”attack”-rubriken från TT, var att ministern svarat på en fråga angående den storm av kommentarer han fått efter ett Facebookinlägg om 5g.

”I vanliga fall är det några enskilda kommentarer på mina inlägg”, säger Anders Ygeman som den gången fick tusentals.

Två saker blev tydliga för honom; 5g-motståndet är verkligt och stort, kanske till och med större än det varit vid lanseringar av 3g och 4g, samt att kommentarernas innehåll påminde om sådant han läst och hört tidigare i ryska statsmedier.

”Ja, jag är faktiskt lite förvånad”, säger Ygeman till Di Digital.

”Det här är femte generationens mobilnät, jag trodde nog att oron skulle ha klingat av med tanke på vad vi vet om tidigare generationer.”

Läs mer: 5g-uppror på Facebook: Det här är sant och falsk om strålning 

Att han skulle ha kallat stormen av kommentarer för en ”rysk nätattack” dementerar han. Det är en rubriksättning han inte känner igen sig i.

”Men narrativet känns igen från RT (den ryska statliga tv-kanalen, Di:s anm.) och andra ryska medier, men det är inte så att alla kommentarer var ryska botar. Så fungerar det inte”, säger Anders Ygeman.

SVT Nyheter, som följde upp påståendet om att Ygeman varit utsatt för en nätattack publicerade så sent som den 6 april en ny artikel där de gått igenom kommentarerna på Ygemans Facebook-post. De intervjuar också en kvinna som säger sig vara en ”vanlig svensk mormor” på Södermalm i Stockholm ”som är orolig för strålning”.

Kvinnan ifråga har dock en lång historia av att sprida just pro-ryska budskap och har flera gånger hyllat president Vladimir Putin i sina inlägg.

Kvinnan som SVT intervjuar, och kallar ”orolig mormor” ska i artikeln påvisa att det inte finns någon koppling mellan ryska intressen och anti-5g-kampanjen i Sverige. Kvinnan har dock delat en lång rad pro-ryska inlägg på Facebook.
Kvinnan som SVT intervjuar, och kallar ”orolig mormor” ska i artikeln påvisa att det inte finns någon koppling mellan ryska intressen och anti-5g-kampanjen i Sverige. Kvinnan har dock delat en lång rad pro-ryska inlägg på Facebook.

Vad skulle vara motivet för till exempel Ryssland att stoppa en 5g-utbredning i Sverige?

”Jag ifrågasätter inte att det finns personer som är rädda för ny teknik, och strålning i synnerhet”, säger Anders Ygeman och utvecklar:

”Men sedan är det klart att grupper och länder som ägnar sig åt destabilisering vill förstärka en rädsla som redan finns. De vill sprida en osäkerhet.”

Ygeman har svårt att jämföra storleken och omfattningen på påverkanskampanjen kring 5g med andra händelser, men konstaterar att det finns en rad liknande subkulturer. Ett annat sådant exempel är anti-vaccinrörelsen.

”Det jag kan slås av är att anti-5g-rörelsen i dag är mycket mer påkostad än tidigare. Det är fyrfärgstryck på deras flyers till exempel – i den meningen framstår de som mer välorganiserade och mer välfinansierade.”

Upplever du att det här påverkar ditt uppdrag?

”Nej, det skulle jag inte säga. Ibland kommer det fram folk och frågar om det här – ett par kom fram till mig när jag satt på restaurang med min familj och lämnade ett handskrivet brev. Men det ingår i uppdraget som statsråd. Det man kan säga är att det inte bara är ett Facebookfenomen.”

Han poängterar att frågan är så pass stor nu att det är viktigt att prata om den.

”I ett demokratiskt samhälle måste vi även kunna bemöta frågor som kan framstå som obefogade.”

De som ändå är rädda för strålning, och inte har någon annan agenda, vad kan du säga till dem?

”Jag tycker att de ska läsa mer hos Strålsäkerhetsmyndigheten. De har stor kompetens. Vi har haft mobiltelefoner i 30-40 år och har inte kunnat se några effekter av tidigare generationers mobilnät. Det förefaller inte troligt att 5g skulle vara annorlunda.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer