Annons

Anders Ygeman stöttar EU:s länkskatt: ”Stora firmor som Google ska betala”

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och Googles Sverigechef Anna Wikland.
Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och Googles Sverigechef Anna Wikland. Foto: Jack Mikrut (Di).
Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman är generellt positiv till EU:s nya regler om upphovsrätten. I en intervju vid Di Impact Summit i Åre lovar han att följa frågan noggrant de kommande åren. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I förra veckan röstade EU-parlamentet igenom de nya, och från många håll kritiserade, reglerna kring upphovsrätten. Dessa innebär bland annat att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. 

De nya reglerna innebär även att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. 

”Jag har talat med Google.”

Google har tidigare flaggat för att de nya reglerna kan medföra att man måste stänga ner sin söktjänst för nyheter, Google News. 

”De nya reglerna blev visserligen lite bättre än vi befarande. Men vår syn är fortfarande att detta kan leda till ökad osäkerhet och få negativa konsekvenser för både kreativa och digitala marknader i EU”, sa Anna Wikland, Sverigechef för Google, i en intervju vid Di Impact Summit i Åre under fredagen.

Läs mer: Svenska Googlechefen om EU:s nya regler: Bättre än befarat 

”Det viktiga är detaljerna i hur lagstiftningen implementeras i varje land. Där vill vi ta en aktiv del, tillsammans med lagstiftare, publicister, kreatörer och andra, och så se till att implementeringen blir så bra som möjligt,” sa hon.

Nu står det klart att hon redan lyckats föra upp ämnet i ett samtal med Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Även han var på plats vid Impact Summit. 

Anders Ygeman (S) menar att oron för EU:s nya regler kring upphovsrätten i många fall är överdriven.

”Vi ligger tidigt i processen. Jag kan känna att en del av de farhågor som lyfts fram har varit lite överdrivna”, säger Anders Ygeman till Di Digital.

Hur ser du på EU:s nya regler om upphovsrätten?

”Principen som EU-parlamentet egentligen tagit ställning till är ju att den som producerar material också ska få ersättning för det. Ska stora firmor som Google använda sig av materialet ska de också betala för det. Det tycker jag i grunden är en bra princip. Sedan ska vi försöka utforma det där på ett sätt som gör att vi slår vakt om ett fritt och öppet internet.”

Har du diskuterat frågan med Google här i Åre?

”Det har jag gjort, men väldigt översiktigt.”

När måste ni fatta beslut?

”Det vet jag inte. Men det ligger längre fram i tiden än några månader. Jag ska givetvis följa den här frågan, så som jag följer andra frågor.”

Av totalt 20 svenska EU-parlamentariker var det enbart tre av Socialdemokraternas fem ledamöter som röstade ja till EU:s förslag om skärpta upphovsrättsregler.

Läs mer: Socialdemokrater gick emot strömmen – röstade ja till EU:s länkskatt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer