Annons

Ängelinvesterarna: Krisen slår mot många startups – men är inte en techbubbla

Affärsänglarna Boel Swartling och Lars Lindgren.
Affärsänglarna Boel Swartling och Lars Lindgren.
Viruspandemin har fått startupbolagens värderingar att rasa och många investerare att fly fältet. Men det rör sig inte om en it-kris eller techbubbla. Tvärtom rymmer den stora möjligheter för vissa teknikbolag, enligt två erfarna affärsänglar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Stämningen bland investerare är avvaktande”, säger Boel Swartling.

Hon har en bakgrund inom kapitalförvaltning och har investerat privat i startupsektorn sedan 2012, ofta med hållbarhet som röd tråd. Men trots åtta år av aktiv erfarenhet är coronapandemin hennes första ordentliga kris.

”Jag gör inga nya investeringar nu, utan är fullt fokuserad på mina åtta portföljbolag. Jag var på väg att investera i ett medtechbolag i mars, men avbröt de planerna”, säger hon.

Läs mer: Statliga storinvesteraren: Dråpslag för kapitaltörstande startups

Boel Swartling menar att många ängelinvesterare känner likadant.

”Skakningarna på börsen har ju en större påverkan på personer som investerar i tidiga faser än på riskkapitalbolag med mycket kapital i sina fonder. Mindre investerare måste stanna upp och bedöma situationen i sina existerande portföljbolag och prioritera dem. Unga startupbolag som behöver ta in pengar nu har det tufft. De får möten, men inga beslut”, säger hon.

Liknande tongångar hörs från branschveteranen Lars Lindgren, som grundade Svenska Riskkapitalföreningen 1985. 

”Jag får många propåer just nu, men jag fokuserar på mina befintliga portföljbolag. Den enda nya investeringen hittills i år är i Findout Diagnostic som utvecklar diagnostiska hemtester för olika sjukdomstillstånd, något som är aktuellt i dessa tider”, säger han.

Han menar att så gott som alla investerare befinner sig i ett snarlikt läge. 

”Det gäller hela vägen upp till Northzone vars partner Pär-Jörgen Pärson nyligen sade att de förmodligen måste släppa en del portföljbolag. Ett sånt beslut påverkar ju marknaden hela vägen ner till de som saminvesterar i små startupbolag”, säger han. 

Lars Lindgren har investerat ett par hundra miljoner kronor i ett 70-tal tillväxtbolag sedan mitten av 80-talet. På senare år är han känd som en av de första investerarna i det digitala vårdbolaget Doctrin och ljudboksbolaget Kitab Sawti, samt en tidig investerare i rädda-mat-appen Karma. 

”Totalt har jag haft en årlig avkastning på över 30 procent”, säger Lars Lindgren.

Han tror att coronakrisen blir ett dråpslag för många startups. 

”Det här är negativt för 4 av 5 bolag. Jag gissar att värderingarna på startupbolag faller ungefär dubbelt så mycket som börsen”, säger han.

”Bolag med negativt kassaflöde som inte har starka ägare riskerar konkurs. Jag gissar att hälften av bolagen försvinner i de branscher som missgynnas mest av viruset. Många investerare kommer att bli ordentligt utspädda när bolag tvingas göra nedrundor, alltså nyemissioner till lägre kurser än tidigare”, säger han. 

Men Lars Lindgren menar samtidigt att krisen 2020 inte behöver vara lika ensidig som tidigare kriser. Han har själv investerat under allt från börskraschen 1987 till 90-talskrisen, it-bubblan 2000 och Lehmankraschen 2008.

”Gemensamt för de tidigare kriserna är att intresset för investeringar i onoterade företag rasade till nära noll i Sverige. Det var binärt! Jag tror inte det blir riktigt så illa denna gång”, säger han.

Orsaken är att teknikbolag i många fall är de som klarar sig bäst just nu.

”Krisen är ju inte en techbubbla”, säger Lars Lindgren.

”Det är ju betydligt billigare att starta teknikbolag idag, man kan göra det för några hundra tusen kronor, i stället för miljontals kronor som det var förr. Vidare finns det ett starkt ekosystem, med fler startups, serieentreprenörer och venture capital-fonder. Ovanpå det har vi regeringens krispaket, amorteringsfria lån från Almi, nya krediter från banker och i viss mån subventionerade molntjänster från stora techjättar”, säger han.  

Lars Lindgren påpekar även att många mindre techbolag klarar sig bra, som Mindler där han själv är delägare, som lyckats ta in 85 Mkr i riskkapital mitt i krisen.  

”Många av mina bolag gynnas just nu. De som jobbar inom digital hälsa till exempel, som Doctrin, Mindler och Remisshjälpen. Jag är också delägare i Airinum, som sålt slut på sina ansiktsmasker. Även mina portföljbolag Learnster, som jobbar med utbildning på nätet, och Match2one, som arbetar med digital marknadsföring, upplever ett ökat intresse.”

Läs mer: Digitala utbildningsbolag rustar för stängda skolor: ”Jobbat dygnet runt”

Även Boel Swartling låter mer optimistisk när hon pratar om sina egna portföljbolag.

Startupbolag är anpassningsbara och vana vid att ställa om snabbt”, säger hon.

Ett av hennes bolag som har det svårt är Gigital, en digital plattform för bokningar av dj:s och mindre liveartister. 

”Gigital har ju tuffa förutsättningar nu. Men de har ställt om till en digital affärsmodell, vars detaljer är lite hemliga”, säger Boel Swartling.

När det gäller portföljbolaget Charge Amps, som jobbar med laddteknik för elbilar, är hon fortsatt optimistisk.

 ”Vi har inte sett någon större påverkan på Charge Amps ännu. Omställningen till elbilism fortsätter med många nya modeller från de stora tillverkarna. Coronakrisen leder till ett fallande oljepris, förseningar i produktionen och en avmattning i bilförsäljningen, men jag ser fortfarande en underliggande positiv utveckling för elbilar”, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer