Hoppa till innehållet

Angry Birds-notering blir jackpot för svenska Moor

Miljardnoteringen av Angry Birds-bolaget Rovio är jackpot för riskkapitalbolaget Moor, med portföljbolag som Acast, Spotscale och Volumental. Det indikerar bolagets partner Kerstin Cooley, på scen vid Di Startup Tour i Umeå.

Kerstin Cooley, partner på riskkapitalbolaget Moor. Foto: Amanda Lindgren
Kerstin Cooley, partner på riskkapitalbolaget Moor. Foto: Amanda Lindgren

Finska Rovio, bolaget bakom Angry Birds-spelen och -filmen, har backat en aning på börsen sedan noteringen. Men bolaget värderas ändå till 8,6 miljarder kronor. De är därmed Nordens näst största börsnoterade spelbolag efter svenska Paradox.

Rovio grundades av kusinerna Mikael och Niklas Hed 2003 och har bland annat tagit in stora mängder investerade pengar från Kaj Hed, som är pappa till Mikael och farbror till Niklas. Inför börsnoteringen i slutet av september ägde Kaj Hed hela 70 procent av Rovio. Han räknade då med att sälja aktier för motsvarande 1,8 miljarder kronor via bolaget Trema Holdings. Detta ser ut att ha gått enligt plan. Idag äger Trema Holdings knappt 37procent av Rovio.

Läs mer: Så går det för det nordiska spelundret på börsen

Vi kommer ha mer pengar att investera.

Miljardförsäljningen goda nyheter för Kaj Hed privat, men även för Moor (NTL), som ofta beskrivs som uppbackat av "Angry Birds-pengar". Det svenska riskkapitalbolaget grundades 2011 och har hittills investerat närmare 200 miljoner kronor i bolag som poddplatformen Acast (NTL), drönarbolaget Spotscale (NTL) och Volumental (NTL), som jobbar med 3d-scanning av kroppen. Merparten av Moors kapital kommer från just Kaj Hed.

Läs mer: Rysk-svenska börsraketen G5:s vill utmana Candy Crusch

Från scen vid Di Startup Tour i Umeå ger Moors partner Kerstin Cooley en försiktig, men ändå tydlig indikation på att noteringen av Rovio är mycket positivt för Moor.

”Jag kan inte uttala mig om vad Kaj Hed ska göra med sina pengar. Men han är en långsiktig investerare, serie-entrepernör och bolagsbyggare. Han har tagit initiativet till Moor och vi har byggt en bra plattform. Så ja, jag tror vi kommer ha mer pengar att investera i framtiden. Idag har vi också andra privata investerare, även från Umeå”, sa hon vid onsdagens evenemang.

Foto:
Kerstin Cooley, partner på Moor, intervjuas av Di Digitals Jonas Leijonhufvud vid Di Startup Tour i Umeå under onsdagen.

Se intervjun med Kerstin Cooley: Live från Startup Tour i Umeå (2:37 timmar in i programmet)

Moor har investerat i 16 bolag sedan starten 2011. 

”Vi tittar på 400-500 bolag om året och vi investerar i cirka fem om året”, säger Kerstin Cooley.

Av de 16 har två lagt ner verksamheten, Goo och Teller. 

”Goo gick tyvärr i konkurs av fel anledning. Bolaget hade kunnat överleva med en kraftig bantad verksamhet men en konvertibellångivare vägrade konvertera till aktier och då fanns inget alternativ. Detta visar att det är ytterst viktigt att tänka på hur man tar in pengar i bolaget”, resonerar Kerstin Cooley.

Läs mer: 3D-utvecklaren Goo ansöker om konkurs 

I fallet Teller, en app för sortering av e-mail, menar hon att bolaget missbedömde hur svårt det skulle vara att realisera tjänsten.

Att 14 av 16 portföljbolag fortfarande är verksamma ser Kerstin Cooley som ett bra track record.

”Vi kommer säkert se fler i portföljen som inte lyckas framöver. Men vi tycker ändå det är bra snart fem år efter start. Vi sprinklar inte pengar på marknaden. Istället är vi med tidigt och investerar långsiktigt”, säger hon.

 Vi missade vår chans att investera i Umeåbolaget Limes Audio tyvärr.

Kerstin Cooley är uppvuxen i Malmberget, 10 mil norr om polcirkeln, och studerade vid Umeå Universitet i början av 90-talet. Hon besöker Umeå ofta och är bekant med dess bolag och affärsänglar. Men Moor har ännu inte investerat i något startupbolag därifrån.

”Nej. Vi hade precis inlett samtal med Limes Audio när de fick propåer från amerikanska bolag. Så vi missade vår chans där tyvärr”, säger hon.

Läs mer: Smart Video är ny finalist i Di Startup Tour

Limes Audio är främst känt för att ha tagit fram en mjukvara som enligt bolaget är en av de bästa för att ta bort ekot som ofta tillkommer i samtal över telefon och på nätet. Umeåbolaget köptes av Google i början av 2017 för en ej offentliggjord summa.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera