Annons

Anna Felländer vill rädda oss från AI-undergång

Anna Felländer och Elaine Weidman Grunewald leder det nya AI Sustainability Center.
Anna Felländer och Elaine Weidman Grunewald leder det nya AI Sustainability Center. Foto: Joey Abrait
Flera av Sveriges största bolag gör gemensam sak för att undvika att det utvecklas skadlig artificiell intelligens. "Utan en etisk lins riskerar du att bygga algoritmer som kan skapa spelberoende och förstärka fördomar", säger Anna Felländer, grundare av  AI Sustainability Center.   
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I spåren av det amerikanska presidentvalet och diskussionerna kring Facebooks påverkan på människor har den etiska diskussionen kring algoritmstyrda flöden tagit fart på allvar. I Sverige går nu en rad storbolag som Bonnier, Telia, Microsoft och Atomico ihop med forskare för att stödja ett nytt center, AI Sustainability Center. Ett ramverk har utvecklats för att hjälpa företag att undvika att hamna i etiska fallgropar. 

Centret leds av Anna Felländer, tidigare chefsekonom på Swedbank, och Elaine Weidman Grunewald, tidigare hållbarhetschef på Ericsson. 

“Vi står inför ett vägväl. Samtidigt som vinsterna för individer, samhället och organisationer är enorma integreras AI i dag in i våra liv utan tillräcklig kunskap om dess implikationer i en bredare etisk, social och rättslig kontext. Fall av diskriminering, integritetskränkningar och 'fake news' ökar. Vi behöver driva denna utveckling på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, risken är att vi annars hamnar i en situation där det skapas misstro mot tekniken och våra institutioner", säger Anna Felländer. 

Som exempel på ett etiskt dilemma tar hon upp sociala mediers rekommendationssystem.

"Är det okej att media till en person med rasistiska åsikter endast rekommenderar artiklar som stödjer den personens åsikter? Det kan nämligen vara en konsekvens om vi inte applicerar en etisk lins för att detektera inbyggda fördomar i data och algoritmer", säger hon. 

Läs mer: Amazons toppchef: "Kunderna utsätts för AI varje dag"  

AI Sustainability Center är ett samarbetsprojekt mellan akademi, näringsliv, startups och offentlig sektor och finansieras delvis av Vinnova. Tillsammans med forskare från KI, Umeå, KTH, Linköping och Lund universitet är planen att öka genomlysningen av AI-processer och skapa riktlinjer vid utvecklingen av nya algoritmer. 

"Ofta utvecklas den här tekniken av ingenjörer som inte är skolade i den etiska, sociala och rättsliga  dimensionen. Det tvärvetenskapliga angreppssättet är centralt. Och, tiden är förbi när företag kan hävda att de inte visste. Företag kommer ställas ansvariga för att kommunicera vilka etiska ställningstaganden som ligger till grund i deras AI applikationer", säger Elaine Weidman Grunewald. 

Läs mer: Techentreprenören: "Ai är nästa stora samhällsfråga" 

Flera inflytelserika personer inom teknikvärlden har varnat för att AI kan innebära ett hot mot hela mänskligheten. Tongångarna har tidvis varit höga mellan skeptikerna och optimisterna. Fysikern Max Tegmark har uttryckt det som att AI antingen kan vara det bästa eller det värsta som hänt mänskligheten.

"Den här frågan exploderar just nu. Samtidigt är det en regulatorisk gråzon och det kommer att dröja innan det finns ett regelverk att förhålla sig till. Därför går vi samman med alla aktörer för att kunna skapa vägledning i gråzonen så att vi inte går fel men inte heller bromsas", säger Anna Felländer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer