Annons

Anna Urombi är årets Female Founder

Anna Urombi från Addtruly har utsetts till årets Female Founder av Di Digitals läsare.
Anna Urombi från Addtruly har utsetts till årets Female Founder av Di Digitals läsare. Foto: Jonas Eng
Di Digitals läsare har röstat fram Anna Urombi, vd och medgrundare på Addtruly, till Årets kvinnliga grundare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inför ett fullsatt Female Founders-event tog Anna Urombi emot priset som delades ut för andra året i rad.

Hon hade själv aldrig tänkt att hon skulle bli entreprenör och tycker därför att det är extra roligt att ta hem titeln som årets Female Founder. 

”Det känns helt overkligt! Många av de nominerade är kvinnor jag själv ser upp till, som exempelvis förra årets vinnare Lena Apler”, säger hon.

Efter sin masterutbildning i globala studier vid Göteborgs universitet och två år på FN:s huvudkontor i New York väcktes idén som i dag utgör stommen i hennes startup Addtruly.

Den digitala tjänsten grundades 2014 och är en marknadsplats där företag kopplas ihop med och kan stötta mindre gräsrotsorganisationer. Företagen får även hjälp att kommunicera sitt engagemang, så som donationer, till sina kunder via Addtruly.

Anna Urombi tror att det är ett ökat intresse för välgörenhet bland företag som är anledningen till vinsten. Hon och medgrundaren Malin Jungerstedt (som lämnat bolaget) var tidigt ute med sin tjänst på den svenska marknaden. I dag tycker hon att det finns en helt annan kunskap om hur viktigt det är att som företag kommunicera sitt välgörenhetsengagemang.

”Många förstod inte social innovation som koncept – särskilt eftersom vi inte riktigt kunde visa på snabb utveckling i ett tidigt stadium. Nu pratar man inte om varför man ska jobba med mjuka värden, utan hur”, säger hon.

2016 tog de in sina första investeringar om drygt två miljoner kronor, från bland annat riskkapitalbolaget Wellstreet och affärsängeln Bo Mattsson.

Till en början var kunderna researrangörer, som kopplades samman med gräsrotsorganisationer på destinationerna. Men nu går utvecklingen mer mot B2B-företag.

I dag har Addtruly ett tiotal kunder och runt 35 organisationer kopplade till sig. Längre fram i vår satsar man på att ta in ytterligare kapital, och har även börjat snegla mot den brittiska och amerikanska marknaden.

Var kommer ditt eget engagemang för välgörenhet och mänskliga rättigheter ifrån?

”Jag kommer från en väldigt kulturellt blandad bakgrund; min mamma är ryska, min pappa från Uganda och jag är född i Ukraina. Att jag har ett stort intresse för andra kulturer och andra människors livssituation kommer nog därifrån, sedan har min utbildning inom samhällsvetenskap satt ramen för det intresset.”

Mer om Female Founders: 

Di Digital Female Founders är ett event där vi hyllar de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper Sveriges tech-stjärnor att nå sin fulla potential. Varje år utser vi med läsarnas hjälp årets Female Founder, en kvinnlig entreprenör som på olika sätt haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. 

Fakta Anna Urombi:

Ålder: 36 år.

Gör: Vd och medgrundare av Addtruly.

Bor: Göteborg.

Karriär: Har en kandidatexamen i statsvetenskap och en master i globala studier från Göteborgs universitet. Därefter följde två år som säljare av interkulturell dialog på FN i New York. Arbetade bland annat som analytiker på Ramböll innan hon 2014 grundade Addtruly tillsammans med Malin Jungerstedt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer