Annons
Centerpartiets partiledare Annie Lööf vill införa "Lex Tayyab".

Annie Lööf om fallet med utvisade Tayyab: "Jag skäms"

Fysisk träning ska ge starkare digitala samarbeten SPONSRAT AV Tata Consultancy Services

Facebooks grundare Mark Zuckerberg säger sig vilja hjälpa statliga myndigheter fastställa vad som hände under valet 2016, då Donald Trump valdes till USA:s president.

Facebook överlämnar annonser med ryska kopplingar

Ett av Ikeas varuhus i Ryssland.

Ikea storsatsar på elbilar

Karl Andersson, vd på Matsmart och Jessica Schultz, partner på Northzone

Explosiv tillväxt för Matsmart – omsätter nu 200 miljoner

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Annie Lööf om fallet med utvisade Tayyab: "Jag skäms"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf vill införa "Lex Tayyab".
Centerpartiets partiledare Annie Lööf vill införa "Lex Tayyab". Foto: Henrik Montgomery/TT
Under tisdagen slog Migrationsdomstolen fast att programmeraren Tayyab Shabab ska utvisas från Sverige för fel som begåtts av hans tidigare arbetsgivare. Det får Centerpartiets ledare Annie Lööf att gå i taket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen kom beskedet att den pakistanska programmeraren Tayyab Shabab får avslag på sin ansökan om att få stanna kvar i Sverige. Migrationsdomstolen slår fast att han och hans hustru ska lämna landet på grund av den försäkringsmiss som hans tidigare arbetsgivare gjorde.

Läs mer: Tayyab Shabab utvisas ur Sverige: ”Hemskt besked” 

En som reagerar starkt på beskedet är tidigare näringsministern och nuvarande ledaren för Centerpartiet Annie Lööf.

"Det är både ovärdigt och ologiskt för ett land som Sverige att en framgångsrik programmerare som jobbar, betalar skatt och gör rätt för sig utvisas på grund av bagataller som begåtts av en tidigare arbetsgivare", säger hon till Di Digital.

"Jag skäms för att han och hans fru blir utvisade. Han har gjort rätt för sig och betalat skatt och jag lider med honom. Det är förfärligt för hans arbetsgivare att bli av med en talang och det här stärker inte varumärket Sverige."

Läs mer: Spotify-anställda hotas av utvisning

På spel står enligt henne Sveriges framtida konkurrenskraft.

"Det är en knivskarp konkurrens i världen om de största talangerna. Sverige och Stockholm ligger i framkant vad gäller startups. Att vi gång på gång utvisar människor för småsaker är pinsamt."

Nu uppmanar hon regeringen att anta de förändringsförslag som Alliansen och de rödgröna partierna klubbade igenom i riksdagen i höstas.

”Jag menar på att vi behöver en Lex Tayyab. Det här kan inte få fortsätta. För varje utvisning så tappar Sverige i konkurrenskraft. Våra it-företag är i behov av arbetskraftsinvandring och då behöver vi ha ett regelverk som är flexibelt men rättssäkert. Men regeringen har inte lyft ett finger.”

Justititeminister Morgan Johansson har sagt att reglerna kring arbetstillstånd ska förändras. Di Digital har sökt honom.

Läs mer: Arbetstillstånden: "Techindustrin går som på nålar"


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post