Annons

Ännu en amerikansk jätte in i streamingkriget

Showtime-serien ”Billions” kommer att finnas på den nya streamingplattformen Paramount Plus, vars Nordenchef är Jesper Dahl.
Showtime-serien ”Billions” kommer att finnas på den nya streamingplattformen Paramount Plus, vars Nordenchef är Jesper Dahl. Foto: Showtime/Viacom CBS
Den amerikanska mediejätten Viacom CBS vill utmana Disney, Netflix, HBO och Apple på den svenska streamingmarknaden. ”Abonnemanget kommer att kosta mindre än andra aktörer”, säger Jesper Dahl, vd för Viacom CBS i Norden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I tisdags lanserades Disney Plus i Sverige. Senare samma dag meddelade Apple att man lanserar ett rabatterat paket för sina serier, filmer och musiktjänster. Samtidigt fortsätter HBO och Netflix att vinna mark i Sverige, där den senare är störst med 2,4 miljoner betalande kunder.

Läs mer: Disney Plus näst in i streamingkriget: ”Vi tittar på lokalt innehåll”

Läs mer: Apples rabatt ett långfinger till Spotify – men därför kan vd:n vara lugn

Aktörerna tävlar med olika typer av innehåll, men även med pris. I Sverige kostar HBO 109 kronor per månad, Netflix från 89 kronor och uppåt medan Disney Plus tar 69 kronor per månad. 

Paramount Plus vill ännu inte säga vad kostnaden kommer att landa på, men den ”blir lägre än HBO och Netflix”.

Paramount Plus har tidigare funnits i mindre skala i Norden, bland annat som playtjänst hos teleoperatören Comhem, och uppges redan ha 1,3 miljoner användare i regionen. 

I början av nästa år tas dock satsningen globalt och samlar mer än 6 000 filmer och tv-serier från sina bolag i en app och ny sajt.

”I och med återlanseringen blir vi en storspelare på streamingmarknaden och en självklar underhållningsplattform för tittare i alla åldrar”, säger Jesper Dahl, vd för Viacom CBS i Norden.

Viacom och CBS gick samman förra året för att bilda en större mediekoncern. CBS är det tv-nätverk som har flest tittare i USA och de är stora även inom livesändning av sport och nyheter. Under paraplyet finns Paramount Pictures, som är en av världens äldsta filmstudior, Showtime, MTV, Comedy Central och Nickelodeon. 

Det finns nu en lång rad aktörer på den svenska streamingmarknaden. Kommer folk vilja ha fler abonnemang?

”Vissa kommer vilja ha 2–3 tjänster, men för oss är det viktigt med partnerskap. Det skulle kunna vara till exempel att erbjuda oss i paket via telekomoperatörer. Det kommer då bli billigare för konsumenten.”

Showtime har ett antal kända serier som ”Homeland”, ”Billions” och ”The Affair” som i dag visas i Sverige på HBO och Netflix. De vet inte hur länge dessa serier kommer att finnas på de andra plattformarna, men de samlas framöver hos Paramount Plus.

”Och vi kommer att ha en exklusivitet på nya program från årsskiftet”, säger Jesper Dahl.

Dessutom kommer Paramount Plus liksom flertalet konkurrenter ta fram eget originalinnehåll för plattformen. 

Lanseringen sker samtidigt i Norden, Latinamerika och Australien. I USA kommer streamingtjänsten CBS All Access göras om till Paramount Plus.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer